Dominant Brazilië nu al zeker van WK dankzij soevereine zege

Reacties

Zo moeizaam Argentinië draait, zo oppermachtig komt Brazilië voor de dag in het Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatietoernooi. De Seleçao is na de soevereine zege op Paraguay zelfs al zeker van een WK-ticket, als eerste land na organisator Rusland. Chili en Colombia boekten een cruciale overwinning, terwijl Uruguay een dure nederlaag leed.

Brazilië - Paraguay 3-0
Sinds Tite afgelopen zomer Dunga opvolgde als bondscoach van Brazilië, draaien de Goddelijke Kanaries als een tierelier. Ook Paraguay was niet opgewassen tegen de vijfvoudig wereldkampioen, die via Philippe Coutinho in de 35ste minuut op voorsprong kwam in de Arena Corinthians in São Paulo. De smaakmaker van Liverpool rondde af op aangeven van Paulinho, die tijdens de vorige speelronde liefst driemaal scoorde tegen Uruguay (1-4 winst).

Na de hervatting eiste Neymar de hoofdrol op. De aanvaller van Barcelona raakte eerst de paal en miste vervolgens een zelf versierde strafschop alvorens hij in de 64ste minuut alsnog de 2-0 liet aantekenen. Na een fraaie actie had Neymar het geluk dat zijn inzet dusdanig van richting veranderd werd dat doelman Anthony Silva kansloos was. De pas 25-jarige Neymar heeft nu al 52 keer gescoord in de Braziliaanse nationale ploeg. Met een fraai stiftje na een snelle aanval maakte Marcelo er vlak voor tijd nog 3-0 van. Brazilië heeft zijn laatste negen interlands, allemaal onder Tite, in winst omgezet en is nu al zeker van een WK-optreden.

Chili - Venezuela 3-1
Chili profiteerde tegen de zwakke broeder in de Zuid-Amerikaanse marathonkwalificatie optimaal van de nederlaag die Argentinië leed tegen Bolivia. De tweevoudig winnaar van het Copa América-toernooi klom naar de vierde plek door de overwinning in Santiago. Halverwege de eerste helft stond het al 3-0 in Santiago door een benutte vrije trap van Alexis Sánchez en twee goals van Esteban Paredes. Salomon Rondon verkleinde in de 63ste minuut de achterstand namens Venezuela, waarna Sánchez nog een penalty miste. De draaischijf van Arsenal verzuimde daardoor Marcelo Salas te onttronen als Chileens topscorer aller tijden. Beiden bezetten de eerste plaats met 37 goals.

Alexis Sánchez is nu ex aequo Chileens topscorer aller tijden, ondanks het missen van een strafschop.

Peru - Uruguay 2-1
Uruguay hoopte deze interlandperiode een grote stap te zetten richting Rusland, maar het tegendeel is waar. Enkele dagen na de pijnlijke 1-4 nederlaag tegen Brazilië bleek ook Peru te sterk voor de wereldkampioen van 1930 en 1950. Op aangeven van de van een schorsing teruggekeerde Luis Suárez zette Carlos Sánchez de bezoekers in de dertigste minuut nog wel op voorsprong. Oudgediende Paolo Guerrero maakte binnen enkele minuten gelijk, waarna diezelfde Guerrero in de 62ste minuut Edison Flores in staat stelde de 2-1 te noteren. Door een tweede gele kaart van Jonathan Urretaviscaya speelde Uruguay het laatste kwartier in ondertal. Bij Peru maakte Feyenoorder Renato Tapia de negentig minuten vol.

Ecuador - Colombia 0-2
Colombia, met PSV'er Santiago Arias in de basis en Ajacied Davinson Sánchez op de bank, klom naar de tweede plaats dankzij een kapitale overwinning in Quito, waar tot dinsdag toe alleen Brazilië en Paraguay de thuisploeg punten afhandig hadden gemaakt. De defensie van Ecuador had geen antwoord op James Rodríguez, die in de twintigste minuut zelf de score opende en een kwartier later de aangever was bij de 0-2 van Juan Cuadrado. Het pover acterende Ecuador kon na de tweede gele kaart van Luis Caicedo na een uur een goed resultaat al helemaal vergeten.

Eerder op de dag leed het Lionel Messi-loze Argentinië een nederlaag tegen Bolivia.

* = Zeker van WK.

De nummers één t/m vier plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De nummer vijf speelt een intercontinentale play-off.