Eerste indruk van spoedpoli verwarde personen Assen is goed

De spoedpoli voor verwarde personen van GGZ Drenthe in Assen vangt per dag gemiddeld twee patiënten op. Vandaag is de officiële opening van de poli.

De spoedpoli draait inmiddels bijna een maand en de werkelijkheid blijkt overeen te komen met de verwachtingen, vertelt woordvoerder Janneke Wilpshaar van GGZ Drenthe. De verwachting was dat de poli zo’n twee patiënten per dag zou opvangen. Dat blijkt wel zo’n beetje te kloppen, al verwacht Wilpshaar nog wel een een toename. ,,Nog niet iedereen weet van ons bestaan.’’ Vooral verwijzers als huisartsen, medisch specialisten, de spoedeisende hulp en GGD artsen, moeten nog een beetje wennen aan de spoedpoli.

De spoedpoli is meer dan welkom in Drenthe. Sinds 2011 stijgt het aantal meldingen van verwarde personen op straat flink. Vorig jaar kreeg de politie in Drenthe 2320 keer een melding over een verward persoon. Assen is koploper met 714 meldingen, dat zijn er al wel weer ruim vijftig minder dan in 2015 toen er 777 meldingen kwamen.

Politie

De meeste meldingen komen binnen bij de politie en dat zorgde voor problemen. Agenten moeten de persoon meenemen naar het bureau als de veiligheid van de persoon of omgeving in het geding is. ,,We willen deze mensen zo snel mogelijk overdragen aan zorgpartijen. Het komt nu voor dat we mensen langer in de cel hebben dan ons lief is’’, vertelde woordvoerder Ernest Zinsmeyer van de politie Noord-Nederland eerder in deze krant.

De spoedpoli en de politie werken nu nauw samen. Bij een melding is er rechtstreeks contact tussen beide partijen. Over en weer worden vragen gesteld, waarna wordt besloten of iemand gelijk naar de spoedpoli kan komen. ,,Dat gebeurt als er sprake is van acute psychiatrische problematiek’’, zegt Wilpshaar.

Maatwerk

Soms is de problematiek niet helemaal duidelijk als iemand zwaar onder invloed is, dan kan het zijn dat iemand eerst in de politiecel moet ontnuchteren. Daarbij wordt ook naar veiligheid gekeken. Elke nieuwe melding is maatwerk, een heel harde lijn is er niet. Wilpshaar: ,,Het fijne is dat het contact niet meer over verschillende schijven gaat. Dat verloopt hartstikke prettig.’’

De spoedpoli voor verwarde mensen in Drenthe was meerdere keren vertraagd omdat de financiering niet rondkwam. Ook nu is dat nog een nader punt van overleg, meldt de gemeente Assen.

Maandag gaat in Groningen een spoedpoli open.

Meldingen verwarde personen 2016:

- Assen: 714

- Emmen: 468

- Meppel: 260

- Hoogeveen: 235

- Coevorden: 127

- Tynaarlo: 109

- Midden-Drenthe: 109

- Noordenveld: 90

- Aa en Hunze: 85

- Westerveld: 48

- Borger-Odoorn: 45

- De Wolden: 30