© Photo News

Zorgsector zit op geldberg van 2 miljard

Iets meer dan 600 vzw’s in de zorgsector hebben samen twee miljard euro aan spaargeld staan. Dat becijferde N-VA’er Lorin Parys (N-VA) met behulp van onderzoeksbureau Graydon en zegt hij woensdag aan Het Laatste Nieuws en De Tijd. Het Vlaams parlementslid wil dit slapend kapitaal activeren door een fonds op te zetten waarin welzijnsorganisaties op vrijwillige basis hun reserves kunnen inbrengen.

Parys baseert zich op cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en analyses van informatiebureau Graydon. Daaruit blijkt dat 630 instellingen alleen al samen 2 miljard euro aan reserves op hun balans hebben staan, waarvan ongeveer 800 miljoen euro beschikbare cash. Voor één woonzorgcentrum gaat het om 120 miljoen euro aan reserves.

Dat kapitaal moet geïnvesteerd worden, zeker nu de welzijnssector onder zware druk staat. “We kunnen meer zorg en welzijn creëren voor de Vlaming door beschikbare middelen te activeren”, stelt Parys. Hij mikt hiervoor op een nieuw fonds waaraan op vrijwillige basis kan bijgedragen worden. De N-VA’er denkt daarbij aan een rendement van 2 procent, ruim meer dan wat banken nu aanbieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer