(VLNR) Halbe Zijlstra (VVD), Premier Mark Rutte, Jesse Klaver (Groenlinks), Kathalijne Buitenweg (Groenlinks), informateur Edith Schippers, Pieter Heerma (CDA), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Wouter Koolmees (D66) tijdens het eerste gesprek met informateur Edith Schippers
Volledig scherm
(VLNR) Halbe Zijlstra (VVD), Premier Mark Rutte, Jesse Klaver (Groenlinks), Kathalijne Buitenweg (Groenlinks), informateur Edith Schippers, Pieter Heerma (CDA), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Wouter Koolmees (D66) tijdens het eerste gesprek met informateur Edith Schippers © ANP

Onderhandelingen formatie begonnen: 'Of het lukt, weten we pas op het eind'

De onderhandelingsfase over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is vandaag officieel van start gegaan. Informateur Edith Schippers ontving in de ochtenduren tegelijkertijd de onderhandelaars van deze partijen voor een eerste gesprek. De partijleiders lieten na afloop weinig los: ,,Komen we er uit? Dat weten we pas op het eind", aldus Jesse Klaver.

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
  2. NSC trekt stekker uit wijziging transgenderwet: geslacht veranderen in paspoort ‘moet niet te makkelijk zijn’

    NSC trekt stekker uit wijziging transgen­der­wet: geslacht veranderen in paspoort ‘moet niet te makkelijk zijn’

    Als het aan NSC ligt, gaat het niet gemakkelijker worden voor mensen om hun geslacht te wijzigen in hun paspoort. Die verandering in de transgenderwet hing al aan een zijden draadje, maar de partij van Pieter Omtzigt lijkt nu een Kamermeerderheid te mobiliseren om het wetsvoorstel definitief te schrappen. Dat de partij in een andere zaal nog voor de wet leek te pleiten, was een ‘foutje’.