Direct naar artikelinhoud

Ford, groot dankzij lopende band, wil persoonlijk interieur mogelijk maken

Dashboard-fetish? De 3D-printers van Ford bieden uitkomst.

Ford, groot dankzij lopende band, wil persoonlijk interieur mogelijk maken
Beeld Ford Motor Company

Wie een nieuwe auto bestelt, mag bij de dealer de kleur kiezen en bepalen of de bekleding van stof of leer wordt. Verder toont de verkoopmedewerker graag de opties waar het de lichtmetalen velgen betreft en of de gewaardeerde klant wellicht interesse heeft om de merknaam op de dorpels te laten plaatsen.

Hier houden de mogelijkheden voor personalisering wel zo ongeveer op, en is de automobilist die een stukje individualisering zoekt, aangewezen op aftermarketspecialisten als Brezan.

Dat autofabrikanten beperkte mogelijkheden bieden een auto naar eigen smaak aan te passen, komt doordat hun productieprocessen zo complex zijn, dat ze elke kans op verstoringen van het fijne raderwerk willen voorkomen. Ford waagt toch een poging het personaliseren naar een hoger plan te tillen. Het concern experimenteert met 3D-printers voor de bouw van interieurdelen. Met behulp van deze technologie kunnen onderdelen van bijvoorbeeld het dashboard, de middenconsole of juist die buitenissige achterspoiler op maat worden gemaakt, zodat de klant een auto krijgt die meer op zijn individuele wensen is afgestemd. De technologie kan ook van pas komen voor bezitters van klassiekers waarvan sommige onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn.

Voor Ford zelf zijn er ook voordelen: met 3D-printers van het bedrijf Stratasys kan de autobouwer sneller conceptmodellen maken, tegen lagere kosten. En onderdelen uit de 3D-printer zijn meestal lichter dan een component uit een mal, wat tot brandstofbesparing leidt. De autobouwer zegt nu al een compleet dashboard te kunnen printen. In de praktijk is dat nog niet haalbaar omdat het procedé te traag is. De productie van een eenvoudige 3D-bumper kost nu nog dagen, terwijl hetzelfde onderdeel in een paar minuten uit een spuitmal komt. Maar op termijn biedt 3D-printen voordelen, ook omdat printers dagenlang kunnen werken zonder toezicht. Bovendien heeft het apparaat slechts kunststof pellets als grondstof nodig, wat de aanvoer van onderdelen eenvoudiger maakt.

Met 3D-printers kunnen interieurdelen op maat worden gemaakt, zodat de klant een auto krijgt die op individuele wensen is afgestemd

Ford (fabrikanten als BMW experimenteren er ook mee) zegt dat het nog wel enige tijd zal duren voor de klant op de website zijn ideale interieur bij elkaar computert. Maar het is een mooi idee dat het concern dat ooit groot werd dankzij standaardisatie en de lopende band, nu kijkt of een persoonlijker touch zijn voertuigen net weer een beetje aantrekkelijker kan maken.