Direct naar artikelinhoud

Europa moet de lege plek opvullen die Trump achterlaat

De Amerikaanse president schoffeerde Duitsland en weigerde te praten over de problemen van de EU.

Merkel tijdens haar eerste bezoek aan president Trump.Beeld epa

Toen Donald Trump eerder deze maand bondskanselier Angela Merkel ontmoette, was hij op zijn vijandigst en op zijn domst. Hij eiste geld, heel veel geld, voor de verdediging van Duitsland en bleef 'keer op keer brutaal veranderen van onderwerp van gesprek wanneer hij het niet belangrijk vond, wat het geval was met de Europese Unie'.

Dit was de samenvatting van de bijeenkomst zoals die mij werd verstrekt door een hoge Europese diplomaat. De voorbereiding van Trump was ruwweg die van een kind van de basisschool. Hij begon het gesprek met Merkel te vertellen dat Duitsland de Verenigde Staten honderden miljarden dollars schuldig is voor zijn verdediging door de NAVO. Hij rondde af met 'Jij bent geweldig', maar je blijft die poen aan ons schuldig. Er was weinig anders dat hem bezig hield.

Trump wist niks van het Trans-Atlantisch handelsverdrag tussen Europa en Amerika dat TTIP heet, weinig van de Russische agressie in Oekraïne of de akkoorden van Minsk. Hij was zo leeghoofdig dat Duits diplomaten tot de conclusie kwamen dat zijn dochter Ivanka, die zonder formele reden aanwezig was, veel hulpvaardiger en beter voorbereid was (Ivanka gaat volgende maand op uitnodiging van Merkel naar Berlijn om een top over vrouwenemancipatie bij te wonen).

Merkel is niet gauw van haar stuk gebracht. Maar het gedrag van Trump schokte haar entourage en bevestigde een conclusie die al in diverse Europese hoofdsteden is getrokken. Het is mogelijk zaken te doen met Trumps nationale veiligheidsadviseur McMaster, met defensieminister Mattis en met minister van buitenlandse zaken Tillerson, maar deze functionarissen fluiten in het donker, want boven hen in het Witte Huis raast een tornado van onkunde en onwetendheid.

Roger Cohen is columnist van The New York Times.Beeld Roger-Cohen

De Verenigde Staten van Trump is een land geworden dat zichzelf niet serieus neemt en dat een bedreiging vormt voor de vrije wereld.

De Duitse schuld aan de VS is groot omdat de Bondsrepubliek uit de puinhopen is opgebouwd met behulp van verlichte Amerikaanse betrokkenheid na de oorlog. De Duitsers zullen dit nooit vergeten. Maar deze schuld is niet materieel, iets wat Trump in zijn luie, a-historische kleingeestigheid niet kan bevatten. Duitsland heeft geen NAVO-schuld aan de Verenigde Staten.

Trump ontdekte niet, zoals hij zelf rondbazuint, dat de Europeanen te weinig aan defensie hebben uitgegeven. Duitsland heeft zijn militaire uitgaven vorig jaar verhoogd met 8 procent, maar heeft nog niet de doelstelling van 2 procent het bruto binnenlands product bereikt die de NAVO in 2014 heeft vastgesteld. Dit zijn tamelijk elementaire feiten.

Duitsland heeft geen NAVO-schuld aan de Verenigde Staten

Trump gaf ten opzichte van Merkel geen blijk van belangstelling voor de Europese Unie. De EU heeft net haar zestigste verjaardag in Rome gevierd met beloften van ondeelbaarheid en vernieuwing. De EU deed dit terwijl de Britse premier Theresa May deze week het formele verzoek zal indienen om de EU te verlaten en net nadat de Franse rechtsbuiten Marine Le Pen, misschien de toekomstige leider van Frankrijk, een ontmoeting had met Vladimir Poetin. Poetin spendeert geld en propaganda om Le Pen te steunen en de EU snel te ontmantelen. Trump, die net zo allergisch is voor multilateralisme als hij vatbaar is voor autocratie, heeft de ontrafeling van Europa verwelkomd.

Dit is het uur om op te staan voor de Europese Unie. Haar democratisch tekort, zwakke buitengrenzen en fouten met de gemeenschappelijke munt hebben bijgedragen aan een politieke terugslag. Minder gewaardeerd zijn de vrede en de stabiliteit de EU heeft verschaft aan honderden miljoenen mensen en de miljoenen manieren - variërend van het afschaffen van tarieven van dataroaming voor mobiele telefoons tot goedkoop reizen zonder grenzen - waarop de EU het leven van de Europeanen heeft verbeterd. Er is geen mirakel dat zichzelf zo slecht in de markt heeft gezet als de EU.

Dit is het uur om op te staan voor de Europese Unie
Er is geen mirakel dat zichzelf zo slecht in de markt heeft gezet als de EU

Merkel belichaamt de waarden van de Unie; ze heeft net haar positie versterkt in een deelstaatverkiezing. De Russen zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het corrupte regime van Poetin en werden hard aangepakt. Dit gaat zo door. Bullebak Trump heeft de verantwoordelijkheid afgeschaft. Europa moet deze lege plek opvullen.

© The New York Times