Direct naar artikelinhoud

Bevlekt Oranje verliest van Italië (1-2) in Arena, waar Seedorf waardig afscheid krijgt

Het Nederlands elftal, sportploeg met bevlekt blazoen, liet zich dinsdag afspoelen in een sopje van positivisme. De nieuwe bondsridder Clarence Seedorf sprak het volk bemoedigend toe en de mensen op de tribunes waren vergevingsgezind richting Oranje, al schoot de ploeg van eenmalig bondscoach Fred Grim daarmee weinig op. Weer verloor Nederland, nu van de Italianen in een oefenduel: 1-2.

Daley Blind (links) en Fred Grim.Beeld anp

Na dagen van stress, met een onverwachte nederlaag in Bulgarije, de gekortwiekte WK-kansen en het ontslag van bondscoach Danny Blind, kwam het niemendalletje om de eer en wat FIFA-ranglijstpunten tegen de Italianen op het verkeerde moment. Anderzijds: de tribunes zaten vrijwel vol, met duizenden kinderen ook, wier ziel niet is vergiftigd met cynisme. Zij genieten gewoon onbekommerd van een partij voetbal. En als hun ouders in de stralende ogen van hun kroost kijken, voelen ze zich zelf ook weer beter.

Bovendien sprak oud-international Clarence Seedorf bemoedigende woorden voor de aftrap, toen de KNVB hem negen jaar na zijn laatste interland huldigde met een gegraveerde zilveren schaal en het bondsridderschap. 'Blijf geloven in Oranje, in de kracht van het Nederlands voetbal', zei Seedorf, een van de succesvolste spelers in de nationale geschiedenis, maar ook eentje met krassen op de ziel.

In hetzelfde stadion, dat met smart wacht op de doop tot Johan Cruijff Arena, werd hij tijdens het EK van 2000 gewisseld en uitgefloten. Hij vroeg zich de volgende dag hardop en in tranen af of hij Nederlander kon zijn, in een land dat hem blijkbaar niet accepteerde. De emotionele Seedorf voelde zich ook later in zijn loopbaan miskend, omdat hij 140 interlands had willen spelen en geen 87.

Twitter bericht wordt geladen...

Zielenpijn Seedorf verlicht

Maar het kwam toch weer goed tussen hem en de KNVB. De bond liet docenten naar Rio de Janeiro vliegen om hem in zijn Braziliaanse tijd bij Botafogo te onderwijzen in de kunst van het trainerschap. Seedorf is ware ambassadeur voor de Nederlandse sport. Dat zijn zielenpijn is verlicht, bleek uit zijn dankwoord.

Zie het als symboliek: na de slechte tijden van het Nederlands elftal zullen eens betere tijden aanbreken. De KNVB kan vanaf woensdag op zoek naar een nieuwe bondscoach, die moet pogen het WK van Rusland alsnog te bereiken door de ploeg naar de tweede plaats in de groep te loodsen en te hopen op een geslaagde play-off. De zoektocht zal intensief zijn: Ronald Koeman wil niet. Ruud Gullit wil wel, maar vrijwel niemand ziet in hem een hoofdcoach.

Frank de Boer, in tegenstelling tot Koeman beschikbaar, zegt vooralsnog dat hij niet wil, maar wie weet wat er gebeurt de komende maanden. Louis van Gaal, maandag in Noordwijk nog aan de koffie met De Boer, is één van de grote namen uit het voetbal die binnenkort praat met de KNVB, zo meldde het AD. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij een derde termijn als bondscoach ambieert,  maar niets valt uit te sluiten. Feit is dat de KNVB de komende maanden een praatclub is, met aan het eind van het seizoen nog drie wedstrijden, tegen Marokko, Ivoorkust (beide oefenduels) en, voor de WK-kwalificatie, tegen Luxemburg op 9 juni.

Flauw duel

Het duel tegen de Italianen was wat flauw, maar voor een oefenduel onder deze omstandigheden best onderhoudend, omdat de ploegen elkaar ruimte gunden en er een paar doelpunten vielen. Grim opteerde voor drie snelle aanvallers voorin, vanaf rechts Lens, Depay en Promes. Het blijft een vreemde zaak dat Blind afgelopen zaterdag geen beroep deed op Depay, die in elk geval dreiging heeft en kracht.

Zo verschilde vooral de voorhoede ten opzichte van het duel met Bulgarije. Robben bleef aan de kant, als afgesproken, net als Dost. Ajacied Tete verving Karsdorp als rechtsachter en Hoedt was vanaf het begin gekoppeld aan Martins Indi. De Ligt bleef op de bank.

Oranje nam een snelle voorsprong door een eigen doelpunt van Romagnoli, maar verdedigen blijkt een kunst die af en toe is vergeten in Nederland. De Italianen kregen tot de rust twee kansen, allebei leverden ze een doelpunt op. Het was als tegen de Bulgaren. Gewoon een tijd de nul houden, dat lijkt onmogelijk voor Nederland.

Eder kon vrij inschieten nadat Hoedt de bal matig wegkopte, Bonucci schoot van dichtbij raak nadat doelman Zoet een kopbal na een hoekschop alleen kon tegenhouden. Martins Indi kopte nog tegen de lat voor rust. In de tweede helft waren de gasten dichter bij doelpunten dan Nederland.

Zoet keepte goed deze keer en de kinderen juichten hartstochtelijk voor een invaller, Wesley Sneijder, die zijn 128ste landenwedstrijd speelde. Hij liet twee fraaie schoten noteren en nadert het aantal interlands dat Seedorf had willen spelen.

Twitter bericht wordt geladen...