Waar moet de nieuwe commissaris van Drenthe aan voldoen?

De inwoners van Drenthe krijgen een stem in de profielschets voor de nieuwe commissaris van de Koning.

Hoe dat proces wordt vormgegeven is nog niet helemaal duidelijk, maar het presidium – het besturend orgaan van Provinciale Staten – vindt dat naast de politiek ook de inwoners van de provincie zich moeten uitspreken.

Na het vaststellen van een profiel voor de nieuwe CdK wordt dit aangeboden - vermoedelijk in juni of juli - aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tegelijk wordt uit de Staten een vertrouwenscommissie samengesteld die gesprekken gaat voeren met sollicitanten.

Nadat die commissie haar keuze aan de minister heeft voorgelegd, neemt de ministerraad een besluit over de benoeming van de opvolger van Jacques Tichelaar.

Tichelaar trad op 1 maart af na een debat over zijn integriteit, nadat Dagblad van het Noorden en de Volkskrant hadden onthuld dat hij zijn schoonzus naar voren had geschoven voor een provinciale opdracht.

Eerst krijgt Drenthe een waarnemend CdK.

De profielschets daarvoor is al in bezit van minister Ronald Plasterk. Hij zal op korte termijn aangeven welke waarnemers beschikbaar zijn. Het presidium adviseert, na gesprekken met kandidaten, de minister wie de meest geschikte is. De ministerraad neemt vervolgens een besluit en de minister zal de naam van de waarnemer daarna bekend maken.