Waarom euthanasie Walibi helemaal niet van zijn beverprobleem zal afhelpen

© Facebook / Walibi

Maandag raakte het nieuws bekend dat een familie bevers die zich ophoudt bij pretpark Walibi mogelijk geëuthanaseerd wordt als ze niet elders opgevangen kunnen worden. Maar euthanasie of overplaatsing, geen van beide zou het probleem oplossen. Dat zegt milieuorganisatie Natagora.

nkdr

“Een familie verwijderen zal geen ander effect sorteren dan dat er een plaats vrijkomt voor een nieuwe”, zo meldt Natagora in een mededeling. De bever is eigen aan de streek, klinkt het verder, en zodra een familie op een zekere plaats gevestigd is, bewaken ze hun grondgebied waardoor er geen andere bevers zullen komen.

“De bevers zijn over de hele lengte van de vallei aanwezig”, verklaart Natagora. “Gezien de huidige verzadiging van het bassin en de dynamieken binnen de populatie zullen alle mogelijke sites op korte termijn opnieuw bevolkt worden.” De organisatie pleit er dan ook voor dat Walibi de dieren niet ter dood veroordeelt en dat het zijn bezoekers informeert over de aanwezigheid van de bevers.

Moest ervoor gekozen worden om de bevers naar Pairi Daiza te laten verhuizen, stelt Natagora voor om ze in plaats daarvan in hun natuurgebied Virelles-Nature op te vangen.

“Waarom de mensen doen geloven dat je ze wil redden, terwijl je meer bevers wil doden?”

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Vogelbescherming hekelt dan weer de hypocrisie van de Waalse regering in deze zaak. “Waarom misleid je je burgers door hen te doen denken dat de overheid de bevers probeert te redden terwijl je een wet wil invoeren om er meer te doden?”

Die uitspraak is een reactie op het feit dat de Waalse minister van landbouw onder meer de bever wil toevoegen aan de lijst van dieren waar op gejaagd mag worden. Ook de das, de blauwe reiger, aalscholver, ekster en kraai staat datzelfde lot te wachten als de minister zijn zin krijgt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen