Direct naar artikelinhoud

Trump neemt afscheid van Obama's klimaatbeleid

President Donald Trump schudt de hand van zijn milieuminister Scott Pruitt voorafgaand aan het ondertekenen van de decreten vandaag.

De VS hebben het roer omgegooid op klimaatgebied. In gezelschap van mijnwerkers trok president Donald Trump vandaag een aantal besluiten van zijn voorganger Barack Obama in, die de uitstoot van CO2 moesten terugdringen. Maar de hoeksteen van diens klimaatbeleid, het Clean Power Plan, is nog niet verloren. En in veel bedrijfstakken en staten is het verminderen van die uitstoot inmiddels vast beleid.

Tijdens de verkiezingscampagne noemde Trump de zo goed als eenstemmige conclusie van de klimaatwetenschap, dat CO2-uitstoot voor opwarming zorgt, 'verlakkerij'. Volgens zijn milieuminister Scott Pruitt is CO2 'niet de voornaamste oorzaak'. Daarentegen vinden ze de regels rond de uitstoot schadelijk voor de olie- gas- en vooral kolenwinning.

Een aantal besluiten die Trump vandaag ondertekende, komen die industrie direct ten goede. Het is gedaan met het verbod op het openen van nieuwe bronnen of mijnen op federaal land. En bij het uitvaardigen van regels hoeft het milieu-agentschap EPA niet langer de wereldwijde schade door CO2-uitstoot te begroten op 33 euro per ton.

het belangrijkste besluit van Trump heeft vermoedelijk pas op lange termijn effect – als het al lukt

Parijs

Maar het klimaatakkoord van Parijs is vandaag nog niet opgezegd. En het belangrijkste besluit van Trump heeft vermoedelijk pas op lange termijn effect – als het al lukt. Hij gaf de EPA opdracht het Clean Power Plan ingrijpend te wijzigen.

Dat plan schrijft per staat voor hoe snel de CO2-uitstoot door elektriciteitsopwekking moet dalen. Volgens Trump jaagt dat de burgers op kosten en kost het banen. Dat laatste vooral onder mijnwerkers, omdat energie uit steenkool verhoudingsgewijs meer CO2-uitstoot oplevert dan uit olie of gas.

Formeel heeft dit onderdeel van Obama's beleid nog geen invloed gehad: een aantal staten waar Republikeinen aan de macht zijn, deed een beroep op de rechter. Op dit moment ligt de kwestie bij het hof van beroep in Washington.

Schone rechtse staten

De EPA kan het plan echter ook niet zomaar intrekken of wijzigen. Daarvoor moet het agentschap stevig onderbouwen dat de schade die door de uitstoot wordt veroorzaakt minder is dan de vorige regering dacht. Zo'n conclusie zal vermoedelijk meteen voor de rechter worden aangevochten door staten waar Democraten aan de macht zijn.

Mijnbouwbedrijven zullen zich realiseren dat de klimaatdiscussie niet bij Trump ophoudt

In zulke staten wordt ook nu al veel gedaan aan het bevorderen van schone energie, door subsidies en regulering van energiemaatschappijen. En ook in rechtse staten gebeurt dat: de grootste en snelst groeiende producent van windenergie is Texas. Die energie is daar nu al een stuk goedkoper dan die uit kolen. En mijnbouwbedrijven die ondanks dat overwegen een nieuwe kolenmijn te openen, zullen zich realiseren dat de klimaatdiscussie niet bij Trump ophoudt en dat de politieke wind over vier jaar alweer anders kan waaien. Daarom zullen Trumps handtekeningen vermoedelijk niet veel werkloze mijnwerkers hun baan weer teruggeven.