Direct naar artikelinhoud

Justitie: frauderende ex-PVV'er Heemels leidde luxeleventje - met dank aan partijkas

De frauderende ex-fractievoorzitter en -penningmeester van de PVV in Limburg Michael Heemels was niet alleen verslaafd aan alcohol en cocaïne. Door 177 duizend euro uit de partijkas te verduisteren leidde hij ook een luxe leventje. Heemels,  ex-woordvoerder van PVV-leider Geert Wilders, was verslaafd aan een 'boven zijn stand leven' en had 'het uitgavenpatroon van een fraudeur'.

Micheal Heemels (links) naast zijn advocaat Geertjan van Oosten in de zittingszaal van Rechtbank Limburg.Beeld anp

Dat betoogde officier van justitie Martin Scharenborg dinsdag voor de rechtbank in Maastricht. Hij verzette zich tegen het beeld dat Heemels zelf en zijn advocaat Geertjan van Oosten vooral uitdroegen: de ex-PVV'er had slechts een graai in de partijkas gedaan om zijn alcohol- en drugsverslaving te bekostigen.

Scharenborg somde enkele uitgaven op: 35 duizend euro aan buitenlandse reizen, 5000 euro aan auto-uitgaven, 19 duizend euro computeruitgaven, duizend euro bij de juwelier, 47 duizend euro aan contante geldopnames, 7500 euro kleding en schoenen. Hij reisde naar Amerika, Duitsland,  Frankrijk, Hongarije, Italië en België. Hij ging naar concerten van Madonna en Bon Jovi, allemaal met verduisterd PVV-geld.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Tijdens de regiezitting kondigde de officier aan dat hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf wil eisen tegen de fraudeur. Want het gaat om 'een groot bedrag' en bovendien heeft Heemels zijn vertrouwensrelatie geschonden: 'Je moet de boekhouder als geen ander kunnen vertrouwen.' Daar staat in het algemeen een celstraf van tussen een half jaar en een jaar op.

Alleen als uit nader psychiatrisch onderzoek blijkt dat Heemels door zijn verslaving verminderd toerekeningsvatbaar was, kan dat dempend werken op de strafmaat, aldus de openbaar aanklager. Op verzoek van advocaat Van Oosten besloot de rechtbank dinsdag namelijk dat een gedragskundige de verdachte zal moeten onderzoeken. 'Verslavingen kunnen invloed hebben gehad op uw gedrag', zei de rechtbankvoorzitter.

Verslavingen kunnen invloed hebben gehad op uw gedrag
zei de rechtbankvoorzitter

Verslaving

Volgens advocaat Van Oosten was Heemels de weg helemaal kwijt door zijn verslaving. 'Zonder verslaving was er geen geld gestolen', zo haalde hij een constatering van psychiater Bram Bakker aan. Door zijn verslaving was Heemels het verschil tussen goed en kwaad, en tussen mijn en dijn, uit het oog verloren. 'Het was niet zomaar pikken', aldus Van Oosten. 'Hier ligt ernstige psychische problematiek aan ten grondslag.'

Volgens hem is het fraudebedrag ook minder hoog dan het OM zegt: 139.500 euro. Het gaat nu best goed met zijn cliënt, die dagelijks antidepressiva, slaapmiddelen en medicijnen tegen zijn verslaving slikt. 'Maar het is een precair evenwicht', aldus Van Oosten. 'Een onvoorwaardelijke celstraf kan dat onderuit halen.'

Opgebiecht

Heemels zelf zei dat hij alles heeft opgebiecht en direct open kaart heeft gespeeld. Hij schaamt zich diep en is opgelucht dat de strafzaak eindelijk is begonnen. 'Ik leefde in een sprookjeswereld', aldus Heemels, die zijn verslaving de schuld geeft. 'Als ik nuchter was geweest, had ik zulke uitgaven niet gedaan.'

Officier Scharenborg vond het wel meevallen met dat 'ruiterlijk toegeven'. Hij wees erop dat Heemels geruime tijd met vervalste facturen en jaarrekeningen heeft geprobeerd zijn gegraai in de kas te verdoezelen. 'Hij heeft heel geraffineerd de boekhouding gemanipuleerd om de fraude te verhullen, en dat jarenlang', aldus Scharenborg.

Hij heeft heel geraffineerd de boekhouding gemanipuleerd om de fraude te verhullen
aldus officier Scharenborg

Lees verder

Oud-PVV'er Michael Heemels staat terecht: valt de partij zelf iets te verwijten?
Michael Heemels, oud-PVV'er en vertrouweling van Geert Wilders, moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor het roven uit de partijkas om zijn verslavingen te bekostigen. Wat staat er op het spel?

Interview met oud-PVV-woordvoerder over drugs en Wilders: 'Hij was ijskoud'
Michael Heemels moest weg als PVV-woordvoerder. Hij had in de kas gegraaid. Dit is zijn verhaal - ook over de gesloten partijcultuur. (+)