© BELGA

Ludo Van Campenhout opnieuw in behandeling voor alcoholprobleem

Ludo Van Campenhout (N-VA), Antwerps schepen van Sport, blijft kampen met zijn alcoholprobleem uit het verleden. Hij gaat opnieuw in behandeling. Er komt geen vervanging voor Van Campenhout als schepen, laat de N-VA weten.

LM

Van Campenhout antwoordde vorige week op een commissievergadering van het Antwerpse stadsbestuur stevig aangeschoten op de vragen. Hij raakte moeilijk uit zijn woorden, maakte 'foute' grapjes en liet de technische uitleg over aan zijn medewerker, aldus de kranten.

De N-VA'er werd door burgemeester en partijvoorzitter De Wever gesommeerd voor "een aantal intense gesprekken". Hij blijft de steun genieten van zijn partij en kan dus aanblijven als schepen. Van Campenhout - ook Vlaams parlementslid - zal zich laten begeleiden door zijn arts, maar wordt niet opgenomen zoals in 2012.

Van Campenhout zelf geeft toe dat er wat "incidenten" en "sporadische uitspattingen" geweest zijn. "Maar dat ik hervallen zou zijn, is zwaar overdreven", reageert hij. Zijn optreden in de commissie was naar eigen zeggen vooral het gevolg van een jetlag na een lange vliegreis.

De N-VA’er kampte eerder al met een drankprobleem. Dat leidde begin 2012 tot een drie weken durende ontwenning in het Jellinek Retreat in Westpunt, Curaçao. “Ik ga ervanuit dat ik niet zal hervallen. Ik heb daar ook een aantal tools gekregen om met de stress in de politiek om te gaan”, zei Van Campenhout daar toen over.

Lees hier de volledige reactie van Van Campenhout: “De Wever gaf mij het signaal dat het weer fout dreigde te lopen”

Antwerps schepen Van Campenhout: “De Wever gaf mij het signaal dat het weer fout dreigde te lopen”

© Kioni Papadopoulos

Op aandringen van zijn partij N-VA laat Antwerps schepen Ludo Van Campenhout zich begeleiden voor zijn alcoholgebruik. “De burgemeester gaf het signaal dat het fout dreigde te lopen”, zegt Van Campenhout.

Het was enkele gemeenteraadsleden in de raadscommissie sport vorige week donderdag al opgevallen. Schepen Ludo Van Campenhout sprak met een dubbele tong en geraakte moeilijk uit zijn woorden. “Ik was net terug van Sjanghai in China”, verdedigt hij zich. “Ik had toen nog veel last van een jetlag. We spreken hier over zeven uur tijdsverschil, dat doet iets met een mens zijn lichaam. Ik was echt moe.”

Toch was er bij de N-VA al langer ongerustheid over het alcoholgebruik van de schepen. Van Campenhout was in 2012 voor behandeling drie weken opgenomen in een gespecialiseerd centrum op Curaçao (zie kader). Na het overlijden van zijn vader in 2011 was hij zwaar verslaafd geraakt aan alcohol. “Ik moet nu vooral de knipperlichten zien en op tijd stop zeggen”, zei hij toen bij zijn terugkeer.

Van Campenhout begon nadien stevig te sporten. Hij ging boksen en nam deel aan de Antwerp triatlon.

Wel pinten, niet hervallen

“Ik ben nu echt niet hervallen zoals in die periode”, benadrukt de schepen. “Dat ik hervallen zou zijn, is zwaar overdreven. Het klopt dat er recent enkele incidenten en sporadische uitspattingen waren. Tijdens de viering van de promotie van Antwerp heb ik inderdaad wat pinten gedronken.”

“Ik heb nu een goed gesprek gehad met burgemeester Bart De Wever. Hij gaf mij het signaal dat het fout dreigde te gaan en riep mij tot de orde. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Hij is mijn knipperlicht. Ik begrijp natuurlijk de bezorgdheid van mijn partij. Ik heb nu eenmaal een verleden met alcoholverslaving. Het is niet zo dat ik nu moet worden opgenomen voor behandeling, zoals in 2012. Ik ga mij wel laten begeleiden door mijn arts.”

© RR

Steun van N-VA

Antwerps N-VA-voorzitter en schepen Fons Duchateau voerde de afgelopen weken intense gesprekken met Van Campenhout over zijn alcoholgebruik. “Hij erkent zijn verslaving en dat is de belangrijkste stap naar herstel”, zegt Duchateau. “Hij zal als schepen blijven werken. Wij zijn niet de partij die mensen laat vallen omdat ze ziek zijn. En alcoholverslaving is een ziekte.”

“Als iemand bijvoorbeeld kanker heeft, dan doen we er ook alles aan om die zo veel mogelijk te ondersteunen. De agenda van de betrokkene wordt dan aangepast aan de chemobehandeling. Zo zorgen we dat mensen nog kunnen blijven functioneren in hun job als ze dat willen. Ludo zullen we dus zo veel mogelijk bijstaan om uit de put te geraken. Daarbij helpen we hem om zich aan het parcours van de behandeling te houden en zijn engagement vol te houden. Dat is belangrijk voor hem als schepen, maar nog belangrijker voor hem als persoon.”

Of dit gevolgen heeft voor de plek van Van Campenhout op de kieslijst in 2018? “Daar zijn we momenteel nog niet mee bezig”, reageert Duchateau.

Moedige stap

Ook de raadsleden die vorige donderdag in de commissie sport aanwezig waren, zijn opgelucht dat de schepen zich zal laten begeleiden. “Ik merkte dat er iets was”, zegt Mohamed Chebaa (PVDA). “Ook op de gemeenteraad had hij duidelijk problemen om wakker te blijven.” Raadslid Patrick Janssen (CD&V) is blij dat de schepen professionele hulp zoekt. “Dat is zeer moedig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER