Direct naar artikelinhoud

Aantal meldingen over weerspannige passagiers tijdens vluchten daalt

Aantal meldingen over weerspannige passagiers tijdens vluchten daalt

Het aantal meldingen aan het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) van incidenten tijdens vluchten met weerspannige passagiers is de afgelopen jaren gedaald van 192 in 2012 tot 136 in 2015. In de eerste negen maanden van 2016 waren er 89 dergelijke meldingen, wat de dalende tendens lijkt te bevestigen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot op een schriftelijke vraag van Tim Vandenput (Open Vld).

Alhoewel de trend continu dalend is, vreest Bellot dat niet alle incidenten met weerspannige passagiers gemeld worden. Hij verwijst hierbij naar uitlatingen in de media van enkele Belgische luchtvaartmaatschappijen die samen gewag maakten van meer dan 300 incidenten per jaar. "De meeste incidenten houden verband met agressieve passagiers, roken in de toiletten van het luchtvaartuig, het gebruik van mobiele toestellen aan boord van luchtvaartuigen en dronken passagiers", aldus Bellot. Incidenten met weerspannige passagiers kunnen mogelijk leiden tot de terugkeer van het vliegtuig, vertraging of omleiding van de vlucht.

Om dit soort incidenten te voorkomen en de nodige maatregelen te treffen hebben luchtvaartmaatschappijen voor hun bemanningsleden procedures voorzien. De wet van 27 juni 1937 voorziet bovendien in strafbepalingen voor inbreuken door passagiers op de luchtvaartreglementering. Teneinde mogelijk bijkomende veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen laat het DGLV momenteel een uitgebreide analyse maken van voorvallen met weerspannige passagiers die zich in de loop van 2017 voordoen.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie