Legendarische Belgische spijkerbroek wil opnieuw hip worden

© *

Goed nieuws voor nostalgische zielen: het iconische kledingmerk 49R Jeans – spreek uit ‘fourty-niner jeans’ – timmert aan de weg terug. Twee Kortrijkse ondernemers blazen het West-Vlaamse modemerk half april nieuw leven in, te beginnen met een damescollectie.

Kristof Simoens

49R Jeans. Wie in de jaren 70 en begin jaren 80 van vorige eeuw jong (en wild) was, heeft ongetwijfeld ettelijke jeansbroeken en -vesten van het West-Vlaamse kledingmerk 49R Jeans versleten. Twee Kortrijkzanen – Pieter Vandenbogaerde (van reclamebureau Visueel Advertising) en Frédéric Sierens (al 20 jaar actief in de modesector) – herlanceren nu het ‘hipste Belgische jeansmerk ooit’ onder het motto ‘Alles komt terug’.

Ladies First

Het Kortrijkse duo kocht via zijn bvba Revivals – what’s in a name – de intussen vervallen merkrechten van 49R over. “Half april lanceren we onze eerste collectie, die zich ergens tussen het midden- en het topsegment situeert”, zegt Pieter Vandenbogaerde. “We starten met een lijn jeans, T-shirts en sweaters voor dames. Niet veel later lanceren we ook een herencollectie.”

Hoe een en ander eruitziet, houdt het duo nog even geheim: “We mikken op een verrassingseffect. Laat ons zeggen dat we voor een fris en nieuw geluid willen zorgen in de sector.”

De collectie zal zowel online als via een exclusieve selectie van boetieks worden verkocht. “We gaan voor een lijst van 49 dealers, een knipoog naar de merknaam”, zegt de Kortrijkse marketeer, die met 49R vooral mikt op “consumenten die authenticiteit hoog in het vaandel voeren”.

Club Brugge

Voor de jongere lezers: 49R Jeans beleefde zijn topperiode in de jaren 70 en 80. “Eigenlijk was het een van de allereerste jeansmerken die volop de kaart van de marketing trok. Met groot succes”, zegt Pieter Vandenbogaerde. “Bij heel wat mensen doet de merknaam een belletje rinkelen als shirtsponsor van voetbalclub Club Brugge.” Het merk was van 1974 tot 1979 hoofdsponsor van het team van succescoach Ernst Happel, met onder anderen keeper Birger Jensen en de legendarische Raoul ‘Lotte’ Lambert.

“Zo maakte het kledingmerk niet alleen in eigen land maar ook in de rest van West-Europa furore”, zegt Vandenbogaerde. “Eind jaren 80 werd het merk verkocht aan Nederlanders, die het echter hebben verprutst. Al moesten ze in die periode wel opboksen tegen het marketinggeweld van Levi’s, dat toen zijn legendarische 501 in de markt zette.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer