-

Emerce eRecruitment: ‘HR beleeft op dit moment een revolutie’

Honeypot is een platform speciaal bedoeld voor ontwikkelaars. Voor deze groep werkzoekenden voldoen bestaande vacaturesites eigenlijk niet. Jelle Groot is nu verantwoordelijk voor het opzetten en uitbouwen van Honeypot in de Nederlandse markt. Hij spreekt 6 april op Emerce eRecruitment.

Honeypot is voortgekomen uit frustratie: moe van het doorspitten van CVs, gefrustreerd door directe werving en verveeld door vacatureteksten. Maar wat lost Honeypot nu echt op?
“Om goede mensen te vinden benaderen bedrijven vaak ontwikkelaars zonder te weten of ze beschikbaar zijn of dat ze openstaan voor bijvoorbeeld een verhuizing. Ontwikkelaars worden op hun beurt voortdurend direct benaderd door bedrijven of door tussenpersonen met ongevraagde aanbiedingen die niet relevant voor ze zijn. Honeypot is een platform dat deze problemen voor beide kanten oplost.

“Honeypot is een omgekeerd job platform, dus degene die een baan zoekt reageert niet op een vacature, maar de werkgever reageert op het profiel van de ontwikkelaar. Alle ontwikkelaars worden door ons Talent Management team gescreend op onder andere hun beheersing van de Engelse taal, soft skills en natuurlijk de technische vaardigheden. Voor dit laatste hebben we een algoritme ontwikkeld dat hun open source contributies analyseert. Iedere maandag komt een nieuwe groep profielen online en gaan de profielen die drie weken live hebben gestaan weer offline. Zo zorgen we ervoor dat de bedrijven waarmee we werken altijd nieuwe profielen vinden van ontwikkelaars die ook echt op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.”

Voldoen de bestaande banensites niet?
“De oprichters van Honeypot hebben zelf ervaring met de ‘war for talent’, net als alle startups, HR afdelingen en recruiters. Je kunt je vacature wel ergens op een site zetten, maar daarmee kom je er simpelweg niet. De ‘response rate’ is heel laag en dit alles maakt dit hele proces inefficiënt en frustrerend.

“Op Honeypot kunnen bedrijven eenvoudig filteren op locatie of ervaring. Op basis hiervan kunnen zij ontwikkelaars uitnodigen voor een kennismaking. De ‘response rate’ ligt in ons geval boven de 95 procent. Daarnaast helpen wij onze klanten met inzichten in hun recruitmentproces door platform analytics met ze te bespreken zoals de salarissen die zij aanbieden in vergelijking met gemiddelden, maar ook door events en workshops te organiseren.”

Honeypot komt uit Berlijn, hoe ben je met ze in aanraking gekomen en hoe heb je de organisatie voor Nederland uitgebouwd?
“Ik ben mijn carrière begonnen als Corporate Management Trainee bij Rabobank en heb daarna een aantal jaar als analist gewerkt bij het internationale deel van de bank. In die tijd heb ik heel veel geleerd, maar het was (zoals de functietitel ook zegt), een erg analytische rol met een hoog abstractieniveau. Ik wilde graag iets opbouwen, in een bredere rol en in een kleinere organisatie. Met dit idee in gedachten heb ik mijn netwerk ingezet en ben ik via via in contact gekomen met de oprichter en CEO van Honeypot. Het klikte goed met hele team in Berlijn en zo ben ik aan de slag gegaan.

“We hadden al een basis van klanten in Nederland die door mijn collega’s grotendeels vanuit Berlijn werden geholpen. Mijn taak is nu vooral om bestaande en nieuwe klanten zo goed mogelijk te helpen succesvol te zijn op ons platform en het fundament te leggen voor de verdere groei in Nederland. Dit doe ik door te luisteren waar bedrijven behoefte aan hebben en het aanbod en vraag op het platform zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.”

Waar is Honeypot over vijf jaar?
“Onze groei zal komen uit twee gebieden: geografisch en technisch. In de anderhalf jaar sinds de start van Honeypot, zijn we gevestigd in Berlijn, München, Hamburg en Amsterdam. Amsterdam was onze eerste internationale markt en dat is een succesvolle ervaring tot nu toe. Londen is de volgende stap. Van daaruit zullen we stad voor stad uitbreiden over verschillende startup hubs.

“Onze tweede pijler van de groei is technisch. We willen onze screening en matching-algoritmen verdiepen om het voor ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken om de bedrijven en de producten waar ze mee willen werken te vinden. Uiteindelijk is het onze missie om iedere ontwikkelaars aan een mooie baan te helpen. Iedere beslissingen die we nemen is hierop gefocust.”

Hoe ontwikkelt erecruitment zich de komende jaren? Welke trends zie je?
“HR beleeft op dit moment een revolutie. Employee experience wordt een focuspunt, wat betekent dat de middelen in HR worden gekanaliseerd naar cultuur, technologie en organizational design. De veranderingen worden ondersteund door meer techgeoriënteerde HR-teams, die afhankelijk zijn van meerdere instrumenten, zoals moderne ATS systemen (bijvoorbeeld Lever), recruitment platforms (Honeypot) en employee happiness tools (Peakon), in plaats van onhandige legacy systemen of inefficiënte processen. Data, in de vorm van people analytics, worden ingezet om beslissingen in talentplanning en -management te begeleiden. Candidate experience en candidate relationship management in recruitment zijn ook grote onderwerpen – en bedrijven die de beste ontwikkelaars willen aannemen zouden hier aandacht aan moeten besteden.

“Op alle aspecten van het recruitment vak kun je verdere digitalisering verwachten, maar natuurlijk blijft het een ‘mensen business’. De uitdaging is om op de juiste punten de menselijke factor in te bouwen.”

Emerce eRecruitment vindt plaats 6 april in Amsterdam. Tickets hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond