Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Van mollen tot asbest: dit moet u weten voor u gaat eten

Still uit de finale van 'De Mol'.

De familie Jonckheere heeft een symboolzaak gewonnen tegen asbestproducent Eternit. Wat nu? Waarom mogen jonge soldaten geen ontslag nemen uit het leger? En hoe kwam winnaar Davey op het spoor van mol Eline? Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Veroordeling Eternit bevestigd, maar schadevergoeding drastisch verlaagd

Het Brusselse hof van beroep heeft vandaag de veroordeling bevestigd van het bedrijf Eternit, maar heeft de schadevergoeding die door de rechtbank van eerste aanleg was opgelegd wel drastisch verlaagd. Canvas-gezicht Thomas Vanderveken, die zijn vader verloor aan asbestkanker, volgt het op de voet. "Heel Vlaanderen zit vol asbest."

2. Jonge soldaten mogen geen ontslag nemen: "Dwangarbeid"

Uitbuiting en dwangarbeid. Daarvan wordt het leger beticht door de christelijke vakbond. Een twintigtal jonge militairen wil ontslag nemen omdat ze hun werk beu zijn, maar ze mogen niet.

Soldaten in het station van Antwerpen.

3. "Trump draait vandaag Obama's klimaatbeleid terug"

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om vandaag verschillende klimaatmaatregelen van zijn voorganger Barack Obama met een decreet terug te draaien. Daardoor zouden de staten bijvoorbeeld niet langer rekening moeten houden met effecten op de klimaatverandering.

4. "Factuur daalt amper 1 procent door fusie Infrax en Eandis"

Een lagere energiefactuur zou de aangename bijwerking moeten zijn van de fusie tussen distributienetbeheerders Infrax en Eandis. Dat hoopt alvast minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Maar daar moet de consument maar niet te hard op hopen, zegt de Vlaamse energieregulator. 

5. Deze 10 brexitbeloftes zal het Remain-kamp de regering blijven inpeperen

Enkele Britse parlementsleden uit het Remain-kamp publiceren een lijst van tien brexitbeloftes, waaraan ze de overheid willen herinneren. De Londense burgemeester Sadiq Khan riep deze ochtend in Brussel de Britse premier Theresa May op om na de inroeping van Artikel 50, morgen, meteen werk te maken van verblijfsrechten voor EU-burgers in zijn stad en land. 

Demonstranten zwaaien met een cartoon over de brexit.

Aan de koffieautomaat

1. Zo is de winnaar De Mol uiteindelijk op het spoor gekomen

Het was een echte tweestrijd met godsdienstlerares Annelies, maar houtbewerker Davey Van Rode (29) heeft De Mol 2017 gewonnen. "In de eerste aflevering had ik al een vermoeden." Dat betekent ook dat Eline dus de mol is. Ook haar wisten we te strikken voor een interview: "Er heerste constante paranoia."

Annelies, Eline en Davey van 'De Mol'.

2. Robot SAM metselt 6 keer sneller dan mensen

In Groot-Brittannië is onrust ontstaan omdat bouwfirma's op het punt staan robot SAM in te schakelen bij het metselen van huizen. Die zou tot zes keer sneller werken dan mensen.

3. "Dag liefste autobestuurder. Kijk je ook eens naar mij?"

Matthias Dobbelaere rijdt bijna dagelijks met de motor. En dat is dezer dagen niet meer zo'n pretje. Dit is zijn brief aan autobestuurders (en collega-motorrijders).

Matthias Dobbelaere-Welvaert.