Na een afwezigheid van zes jaar is de Muur van Geraardsbergen weer opgenomen in het parcours van Vlaanderens Mooiste. De befaamde klim zal waarschijnlijk niet meer dan een bijrol vertolken. Daar is niet iedereen even blij mee, maar toch, de Muur is weer een beetje thuis.

Nee, de Muur van Geraardsbergen gaat geen cruciale rol spelen in de finale. Het was de afgelopen wintermaanden met afstand het meest gehoorde antwoord van Vlaamse specialisten op de vraag over de voormalige scherprechter van de Ronde van Vlaanderen. Is dat een ramp? is dan de logische vervolgvraag. Daarop is het antwoord ook: nee. Na een ‘rouwperiode’ van zes jaar is De Muur weer geadopteerd door de koersdirectie. Het is alsof ze hun kindje eerst hebben afgestaan om ’m vervolgens toch maar weer in de armen te sluiten.

Nationale rouwdag

Dit tot grote vreugde van het volk. 16 September 2011 kon het beste worden vergeleken met een nationale rouwdag in Vlaanderen. Het nieuws dat de fameuze klim waar decennialang zoveel geschiedenis was geschreven, uit het routeboek werd geveegd ten faveure van een nieuwe finale die vooral in commercieel opzicht erg aantrekkelijk was, schoot bij veel supporters in het verkeerde keelgat. Twee weken later verzamelden inwoners en wielerliefhebbers uit het hele land zich in het centrum van Geraardsbergen. Honderden sympathisanten liepen in een rouwstoet achter het stadsbestuur aan voor een laatste beklimming te voet. Er waren protestborden te zien met leuzen als: ‘De Muur van echte venten. Oudenaarde voor tenten en centen’. Of: ‘Kermiskoers Oudenaarde. 3x Paterberg = 10 euro. 3x Kwaremont = 15 euro. Consumptie verplicht’. En er werd zelfs een grafkist naar de top van de steile kasseienklim gezeuld, die werd bijgezet in de Kapelmuur ten teken van de bittere dood die de Muur was gestorven.

‘We blijven deze parel koesteren. Na meer dan een week diepe rouw vinden we het genoeg geweest. Langer treuren zou ongepast zijn, onze prachtige Muur staat er nog steeds en zal na de renovatie binnen enkele maanden trouwens mooier zijn dan ooit. Wij blijven niet bij de pakken neerzitten omdat er één ronde verloren is. We zorgen ervoor dat hij in al zijn glorie kan blijven schitteren als een sportieve en toeristische topper,’ zo luidde destijds het commentaar van het stadsbestuur.

De Muur bleef niet lang wees. Twee maanden later maakte de organisatie van de E3 Harelbeke bekend dat het de monumentale klim had geadopteerd. Het daaropvolgende jaar kwamen de Eneco Tour en de gemeente tot een overeenkomst om de ultieme finale (op de editie van 2014 na) van de Nederlands-Belgische rittenkoers in Geraardsbergen te laten plaatsvinden, met meerdere passages over de Muur en de finish op De Vesten in het hart van het stadje. Het leverde de afgelopen jaren mooie koersdagen op met aansprekende winnaars als Alessandro Ballan, Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet, Manuel Quinziato en Edvald Boasson Hagen.

Facebook-actie

Maar ondanks de gewenning aan het nieuwe parcours, die ook zeker spectaculaire finales heeft opgeleverd, bleef het bij veel liefhebbers toch wrikken, geen Muur in de Ronde. Ook vorig jaar tijdens de honderdste jubileumeditie. Dit tot grote teleurstelling van de duizenden mensen die zich sinds 2011 hadden aangesloten bij de Facebook-actie met de titel: ‘Wij willen de Muur van Geraardsbergen terug in de Ronde van Vlaanderen’.

In juni 2016 was er dan eindelijk reden tot juichen voor de 4.446 Facebook-aanhangers en al die andere fans. De historische heuvel keert voor de 101ste editie terug in het parcours. Het heeft alles te maken met de veranderde startplaats. Het authentieke Brugge is ingeruild voor het grote Antwerpen, dat meer financiële slagkracht heeft. Het is wederom een hevig bekritiseerd besluit, maar daardoor is Geraardsbergen wel weer beter bereikbaar geworden.
De in 2012 bedachte finale blijft intact. De imposante Muur zal al op 95 kilometer van de aankomst opdoemen. Voor de grote kleppers nog te vroeg om uit hun hok te komen, maar het kan wel een springplank zijn voor de mannen uit de tweede lijn. Aan sfeer zal het niet ontbreken, de supporters langs de weg zullen uitzinnig zijn en als vanouds compleet uit hun dak gaan.

Een echte scherprechter in de Ronde zal de Muur waarschijnlijk nooit meer worden. Laat het dan maar de vaste poort naar de finale blijven. Net als het magische Bos van Wallers in Parijs-Roubaix, dat zich toevalligerwijs ook op 95 kilometer van de finish aandient. Dé plek waar de koers echt ontbrandt. Die status is de Muur van Geraardsbergen meer dan waardig.

Dit is een artikel uit de Procycling Klassiekergids. Bestel hem nu voor slechts €5,99 en je hebt hem voor De Ronde in huis!