Direct naar artikelinhoud

Hoe negatief mag spaarrente worden voordat klanten hun geld opnemen?

Na zakelijke klanten krijgen ook particulieren geen spaarrente meer bij Triodos. De duurzame bank denkt te kunnen rekenen op bewuste, dus trouwe klanten. Wat vinden de spaarders zelf?

Hoe negatief mag spaarrente worden voordat klanten hun geld opnemen?
Beeld anp

Een nieuw fenomeen voor de particuliere spaarder in Nederland: Triodos zet als eerste Nederlandse bank de spaarrente op 0 procent. De rente op zakelijke spaarrekeningen staat bij meerdere banken al langer op 0 procent. Triodos zegt deze rentestap te zetten vanwege de historisch lage rente in Europa.

Voor een ideële bank als Triodos is het redelijk eenvoudig de spaarrente te verlagen, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite spaarrente.nl. 'De klanten van Triodos hebben voor deze bank gekozen uit idealisme. Daarom zullen zij minder geneigd zijn over te stappen naar een andere bank nu ze geen rente meer krijgen.' Is het denkbaar dat Triodos de spaarrente nog verder verlaagt, naar minder dan nul? Een Triodos-woordvoerder sloot dit woensdag niet uit, maar wilde niet speculeren over volgende rentestappen. 'Dat is koffiedik kijken.'

ING, ABN en de Rabobank moeten zuiniger zijn op hun spaarklanten dan Triodos. In tegenstelling tot de duurzame bank financieren de grote Nederlandse banken hun kredietportefeuille niet alleen met spaargeld, maar vooral met leningen die zij aangaan op de internationale financiële markten. Spaargeld is van die twee de goedkoopste geldbron. Vandaar dat de grootbanken iets meer spaarrente bieden dan Triodos en terughoudend zijn bij het in rekening brengen van negatieve rentes.

Als het algemene rentepeil op de financiële markten blijft dalen, komt er een dag dat negatieve spaarrentes onvermijdelijk zijn. De meeste banken in de eurozone, Japan en de VS bieden nu nog spaarrentes die net boven of op de 0 procent zitten. Een aantal heeft de sprong naar het negatieve rentegebied al gemaakt. Het Zwitserse UBS spant de kroon. De bank maakte woensdag bekend over tegoeden boven een miljoen euro een rente van minus 0,6 procent te gaan rekenen. Dat betekent dat klanten met een spaarrekening van 2 miljoen euro daarop na een jaar nog 1.994.000 euro overhouden.

Sparen levert niks meer op

Toch blijven Nederlanders massaal geld op de bank parkeren. In weerwil van de gangbare economische wijsheden. Lees hier waarom.

De hamvraag voor bankiers blijft: hoe negatief mag de spaarrente worden voordat klanten hun geld opnemen en onder het matras of in de kluis stoppen? De spaarder ontloopt dan de negatieve rente, maar de kans dat het geld gestolen wordt is dan groter. Over de tolerantie van spaarders voor negatieve rentes wordt veel gespeculeerd, maar niemand weet het antwoord. Deze situatie heeft zich simpelweg nog nooit op grote schaal voorgedaan.


Dieder (26 jaar)

De spaarrente daalde al, dus het was te verwachten. Toch heeft spaargeld volgens Triodos nog waarde: de bank gebruikt het voor duurzame investeringen. Daar ben ik het mee eens. Maar dat ze niet anders zeggen te kunnen, omdat ze nu eenmaal onderdeel zijn van het bankensysteem, vind ik van Triodos, de bank die zich profileert als anders en duurzaam, toch jammer.


Pim Lauwerier (28 jaar)

De spaarrente van Triodos was al zo miniem dat het niet voelt als een daling. Ik heb voor Triodos gekozen vanuit een maatschappelijk idee, niet vanuit financieel oogpunt. De oorzaken van de zeer lage spaarrente, daar hebben ook andere banken mee te maken. Naar mijn idee zijn andere banken niet veel aantrekkelijker. Daarnaast heb ik geen fortuin op mijn spaarrekening staan.

Pim Lauwerier.Beeld .

Renée van den Kerkhof (25 jaar)

Het kind in mij, dat altijd een spaarrekening heeft gehad bij Triodos, vindt dit jammer. Als volwassene begrijp ik de dynamiek achter een spaarrente van 0 procent. Wat Triodos voor ogen heeft met de samenleving, strookt met mijn visie. Ik ga niet overstappen naar een andere bank, maar als de spaarrente laag blijft dan wil ik in plaats van sparen meer duurzame aandelen kopen.

Renée van den Kerkhof (25 jaar)
Beeld .

Lees verder

Hollands spaarmysterie: het levert niks op, maar we blijven massaal geld parkeren
Rabobank en Triodos verlagen deze week opnieuw hun spaarrente - die laatste bank zelfs naar nul. Toch blijven Nederlanders massaal geld op de bank parkeren. In weerwil van de gangbare economische wijsheden.

Alternatief voor lage rente niet eenvoudig
Lage rentes en andere klassieke middelen helpen niet om economieën op gang te trekken. Bankiers en topeconomen vragen zich af wat wel kan werken.