Direct naar artikelinhoud
Aanslag Londen

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden

Zeker zes mensen, onder wie de dader, zijn om het leven gekomen bij de aanslag buiten het Britse parlement. Ten minste veertig mensen raakten gewond. Volg hier het laatste nieuws over de aanslag in Londen.

De Britse vlag hangt daags na de aanslag in Londen voor de Big Ben bij het Parlementsgebouw halfstokBeeld ANP

09:50 vrijdag 7 april 2017

Een vrouw die vorige maand gewond raakte door de terreuraanslag in Londen, is donderdag in het ziekenhuis overleden. De Roemeense Andreea Cristea is volgens Britse media het vijfde dodelijke slachtoffer van de aanslag, even buiten het Britse parlement.

De 31-jarige Cristea belandde in de Theems toen aanslagpleger Khalid Masood op de Westminster Bridge inreed op voetgangers. De 31-jarige vrouw werd later uit het water gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. Ze kwam niet meer bij bewustzijn.

Cristea bracht op het moment van aanslag een bezoek aan Londen met haar vriendje. Hij was volgens de krant The Telegraph van plan geweest een aanzoek te doen tijdens de trip naar de Britse hoofdstad. De nabestaanden van de vrouw lieten weten dat geld dat was opgehaald voor haar herstel zal worden gedoneerd aan een liefdadigheidsorganisatie.

15:00 vrijdag 24 maart 2017

De dader van de aanslag in Londen is enkele uren voor de terreuractie in Brighton gezien. Zakenman Michael Petersen zei vrijdag dat hij de aanslagpleger in de receptie van een hotel in de kustplaats tegen het lijf liep.

Petersen zei tegen de zender Sky News dat de man "vriendelijk en beleefd'' was en dat hij het gedrag van de aanslagpleger niet verdacht vond. Ook de hotelmanager omschreef de man, die bekendstond onder de naam Khalid Masood, als vriendelijk. "Hij lachte en maakte grapjes.''

De Britse politie heeft mensen vrijdag opgeroepen informatie te geven over Masood. "We willen weten met wie hij omging en welke plekken hij bezocht.''

09:26 vrijdag 24 maart 2017

De Britse politie heeft in de strijd tegen het terrorisme nog twee personen aangehouden. Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding noemt de aanhoudingen "belangrijk''.

De arrestaties zijn in de nacht van donderdag op vrijdag verricht. Na de aanslag woensdag in Londen heeft de politie bij antiterreuracties in totaal tien personen aangehouden. Negen verdachten zitten nog vast. Een vrouw is op borgtocht vrijgelaten.

08:52 vrijdag 24 maart 2017

Voor de nabestaanden van de 48-jarige Britse politieagent Keith Palmer, die door de aanslagpleger in Londen werd vermoord, is inmiddels ruim 350.000 pond (circa 405.000 euro) gedoneerd. Dat meldt de initiatiefnemer van de actie vrijdag aan de Britse zender Sky News.

"Hartverwarmend,'' zei Stephen Redgewell, de man die via internet heeft opgeroepen geld in te zamelen voor Palmer.

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld anp

07:48 vrijdag 24 maart 2017

Het aantal doden door de aanslag is gestegen naar vijf. Een 75-jarige man is donderdagavond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen is bezweken.

Dat betekent dat de aanslag vier onschuldige mensen het leven heeft gekost. Daarnaast werd de 52-jarige dader Khalid Masood door de politie doodgeschoten.

Er ligt nu nog een gewonde in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis. Vijf anderen zijn er volgens de politie slecht aan toe. In totaal 29 mensen uit elf landen belandden woensdag met verwondingen in een ziekenhuis.

Arrestanten verdacht van terreur
Alle acht mensen die woensdagochtend na de terroristische aanslag in Londen zijn aangehouden, worden verdacht van het beramen van aanslagen. Dit heeft de Londense politie donderdag bekendgemaakt.

18:00 donderdag 23 maart 2017

Zo zag Londen er donderdag, een dag na de aanslag bij het parlementsgebouw uit:

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP

22:14 donderdag 23 maart 2017

- De politie deelde donderdagavond mee dat het aantal doden door de aanslag woensdag op Westminster Bridge en bij het parlementsgebouw in Londen gestegen naar vijf. Een man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

Dat betekent dat de aanslag vier onschuldige mensen het leven heeft gekost. Daarnaast werd de 52-jarige dader Khalid Masood door de politie doodgeschoten.

- Khalid Masood, de man die de aanslag van woensdag in Londen op zijn geweten heeft, was onderzocht door de veiligheidsdienst MI5. Hij werd beschouwd als iemand met 'een hang naar gewelddadig extremisme'. Hij was echter niet meer in beeld bij de terrorismebestrijders.

- De Britse premier May omschreef hem als "een figuur in de marge". Desondanks vermoordde hij drie mensen en liet hij 29 gewonden achter voor hij zelf stierf door politiekogels.

- Masood werd 52 jaar geleden geboren in Kent. Hij had een strafblad, onder meer voor wapenbezit en geweldpleging. Er was echter niets dat hem met terrorisme in verband bracht. De politie denkt dat hij met zijn gehuurde auto op en bij de Westminster Bridge alleen handelde.

- Terreurorganisatie Islamitische Staat eiste vandaag, een dag na de aanslag, de verantwoordelijkheid op. Masood werd onder meer "een soldaat van Islamitische Staat" genoemd. Hij was een man die na een "oproep om burgers van de coalitie te treffen" de operatie had uitgevoerd.

- De politie deed donderdagochtend invallen in Londen en Birmingham, de plaats waar de dader mogelijk vandaan kwam. Acht mensen werden aangehouden.

- Ondertussen rouwden de Britten om de doden. Vlak bij de plek van de aanslag kwam het parlement bijeen in een vergadering die begon met een minuut stilte.

- Premier May hield een toespraak voor het Lagerhuis. Ze gebruikte de woorden "ziek en verderfelijk" voor de aanslag.

- Koningin Elizabeth richtte zich tot de politie en andere slachtoffers. Ze uitte haar medeleven met de slachtoffers en bracht dank en bewondering over aan iedereen die direct na de aanslag te hulp schoot.

16:39 donderdag 23 maart 2017

De man die woensdag Londen op vier mensen inreed en een agent neerstak, is de 52-jarige Khalid Masood uit Kent. Dat heeft Scotland Yard laten weten, het hoofdbureau van de Londense politie.

Masood is één van de vier mensen die gisteren om het woensdag om het leven kwamen in bij het Britse parlement.

Hoewel hij vlak voor zijn daad niet in de gaten werd gehouden door de inlichtingendiensten, was hij wel een bekende van de politie.

14:53 donderdag 23 maart 2017

De Britse koningin Elizabeth heeft in een boodschap aan de baas van de politie van Londen haar medeleven geuit aan de slachtoffers van de aanslag woensdag in de Britse hoofdstad.

'Mijn gedachten, gebeden en mijn diepste medeleven zijn voor al diegenen die door het verschrikkelijke geweld van gisteren zijn getroffen,' schrijft de monarch.

Elizabeth zou donderdag samen met haar echtgenoot prins Philip het nieuwe hoofdgebouw van de politie in Londen openen maar dat bezoek is uitgesteld.

13:39 donderdag 23 maart 2017

Islamitische Staat (IS) heeft donderdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen opgeëist. De terreurgroep deed dat via het 'persbureau' Amaq. Dat is gelieerd aan IS.

"De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen," aldus de verklaring. Met het woord 'coalitie' verwees IS naar de partijen die samenwerken in de strijd tegen de terreurgroep.

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld afp

12:48 donderdag 23 maart 2017

De 29 slachtoffers die na de aanslag behandeld moesten worden in het ziekenhuis, zijn afkomstig uit elf verschillende landen. Theresa May liet in haar toespraak weten dat het gaat om twaalf Britten, vier Zuid-Koreanen, drie Fransen, twee Roemenen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan.

Eerder werd al bekendgemaakt dat zeven van hen in kritieke toestand verkeren.

11:59 donderdag 23 maart 2017

De dader van de aanslag werd geboren in het Verenigd Koninkrijk en was bekend bij de autoriteiten. Dat liet de Britse premier Theresa May weten in een toespraak aan het Britse Lagerhuis.

Hij zou een aantal jaar geleden al onderzocht zijn door de MI5, de Britse inlichtingendienst, maar werd niet meer als gevaar gezien. Volgens May waren er geen aanwijzingen dat de man de aanslag wilde plegen.

Ook liet May weten dat het terreurdreigingsniveau, dat momenteel op 'severe' staat, niet zal worden verhoogd. "De terroristen zullen niet winnen, we gaan gewoon door met ons leven en we zorgen ervoor dat de terroristen worden verslagen."

11:46 donderdag 23 maart 2017

Er zijn inmiddels acht verdachten opgepakt bij de huiszoekingen in Londen, Birmingham en andere plekken, meldt de Britse politie.

Twitter bericht wordt geladen...

10:44 donderdag 23 maart 2017

De aanslag in Londen houdt verband met "islamitisch terrorisme." Dat heeft de Britse minster van Defensie Michael Fallon donderdag verklaard.

Hij zei tegen de BBC dat de politie alleen al over het afgelopen jaar meer dan een dozijn terreuraanslagen heeft verijdeld. De aanslag in Londen, die gedaan is met "spullen uit het dagelijks leven", is volgens hem moeilijker tegen te gaan. Fallon liet weten dat de beveiliging van het parlementsgebouw tegen het licht wordt gehouden.

10:37 donderdag 23 maart 2017

Om medeleven aan Londen te betuigen, hangen de vlaggen op het stadhuis van Amsterdam donderdag halfstok.

Ook in Rotterdam en Utrecht heeft de gemeente besloten de vlaggen halfstok te hangen.

Twitter bericht wordt geladen...

10:08 donderdag 23 maart 2017

Na de aanslag bij het parlementsgebouw in Londen heeft de Britse politie op zes adressen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn zeven mensen aangehouden.

Het hoofd van de dienst terreurbestrijding Mark Rowley zei tegen de BBC dat honderden rechercheurs de hele nacht hebben doorgewerkt. In meerdere plaatsen zijn acties uitgevoerd, onder meer in Birmingham.

De dader van de aanslag woensdag reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. Daarna werd hij neergeschoten door de politie.

Door de aanslag kwamen vier mensen om, onder wie de dader. In ziekenhuizen liggen 29 gewonden. Van zeven van hen is de toestand kritiek. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat onder de doden en gewonden Nederlanders zijn.

De politie denkt te weten wie de dader was, maar heeft diens identiteit niet vrijgegeven. De autoriteiten hebben de media opgeroepen de naam van de vermoedelijke dader niet te noemen, omdat dit het onderzoek zou kunnen frustreren. "We gaan er nog steeds vanuit dat de aanvaller alleen handelde en door het internationaal terrorisme was geïnspireerd," zei Rowley.

Premier Theresa May noemde de aanslag 'ziek en verderfelijk.' Ze zei dat de Britten hun leven weer zullen oppakken en dat het parlement donderdag gewoon aan het werk gaat.

Het hoofd van de dienst terreurbestrijding liet weten dat hij geen aanwijzingen heeft voor andere terreuracties die in voorbereiding zouden zijn. Wel hebben de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Rowley zei dat er onder meer extra politieagenten de straat opgaan.

09:19 donderdag 23 maart 2017

Het dodental van de aanslag in Londen is bijgesteld naar vier, inclusief de dader. Dat meldde Mark Rowley, hoofd van de dienst terreurbestrijding, donderdag. Eerder hadden de autoriteiten laten weten dat door de terreuractie vijf doden waren gevallen.

In ziekenhuizen liggen 29 gewonden. Van zeven van hen is de toestand kritiek. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat onder de doden en gewonden Nederlanders zijn.

09:02 donderdag 23 maart 2017

Bij een anti-terreuractie na de aanslag in Londen hebben Britse veiligheidsmedewerkers zeven personen opgepakt. Op zes plekken is huiszoeking gedaan, onder meer in Birmingham.

Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding Mark Rowley zei donderdag dat er ook nog onderzoek wordt gedaan rond het parlementsgebouw in Londen. Daar kwamen woensdag door een aanslag vijf mensen om, onder wie de dader. Ook vielen er zeker veertig gewonden.

08:56 donderdag 23 maart 2017

Van de veertig gewonden door de aanslag woensdag in Londen, liggen er zeven in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij elkaar worden nog 29 mensen in het ziekenhuis behandeld voor hun letsel.

Dat heeft de chef anti-terreur van de politie Mark Rowley donderdag gezegd. Door de aanslag kwamen behalve de dader een politieman en drie anderen om. Volgens de politie zijn de doden van diverse nationaliteiten.

08:39 donderdag 23 maart 2017

Londen is woensdag opgeschrikt door een aanslag in het hart van de stad: bij de parlementsgebouwen. Op dit moment zijn er zeker 40 gewonden bekend, en zijn 4 mensen om het leven gekomen, onder wie de dader.

De Britse premier May uit in een toespraak haar afschuw over de aanslag in LondenBeeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP
Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld ANP

08:37 donderdag 23 maart 2017

Onder de veertig gewonden van de aanslag woensdag in Londen zijn zeker tien buitenlanders. Dat blijkt uit informatie over slachtoffers die langzaam bekend wordt. Het dodental van het incident staat nog steeds op vijf.

Onder de gewonden zijn vijf Zuid-Koreanen, drie Franse scholieren en twee Roemenen.

Islamitisch terrorisme
Over de identiteit van de dader, die is overleden, is nog niets bekendgemaakt. De politie denkt te weten wie hij was maar heeft zijn identiteit niet vrijgegeven. Hij zou zijn geïnspireerd door het internationale islamitische terrorisme.

Klik op de afbeelding voor een grotere versieBeeld ANP

20:37 woensdag 22 maart 2017

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag buiten het Britse parlement. Leiders betuigden hun medeleven met de Britse bevolking en boden steun aan.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft namens alle Nederlanders zijn Britse collega Theresa May "onze gevoelens van ontzetting en medeleven overgebracht''. "Zij aan zij blijven we met de Britten vechten tegen terrorisme. Voor vrijheid en voor menselijkheid.''

Solidariteit
Ook België reageerde geschokt op het terroristisch geweld, dat precies een jaar na de aanslagen in Brussel plaatsvond. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders sprak zijn solidariteit met de Britten uit en stelde dat "deze dag, 22 maart 2017, ook voor België een bijzonder trieste dag is".

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich eveneens solidair met de Britten. Hij belde na de aanslag met May en bood haar zijn volledige steun aan. Vanuit Duitsland klonken vergelijkbare geluiden. Bondskanselier Angela Merkel zei in een verklaring dat de Duitsers zij aan zij zullen staan met de Britten in hun strijd tegen het terrorisme.

Ook de Franse president François Hollande belde met de Britse premier om zijn medeleven te betuigen. "Terrorisme raakt ons allen," zei de Franse president in een reactie.

20:10 woensdag 22 maart 2017

De politie gaat er vanuit dat er één aanvaller was. Hij zou met een voertuig zijn ingereden op voetgangers op de Westminster Bridge. De wagen botste uiteindelijk op een hek bij het nabijgelegen parlementsgebouw. De bestuurder zou daarop politiemensen hebben aangevallen met een mes.

Zeker een agent overleefde de aanval niet. Staatssecretaris Tobias Ellwood van Buitenlandse Zaken heeft volgens Britse media tevergeefs geprobeerd het leven van de man te redden. "Hij probeerde mond-op-mondbeademing te geven en de bloeding uit meerdere wonden te stelpen,'' zei een bron tegen The Telegraph.

16:54 woensdag 22 maart 2017

Premier Mark Rutte is geschrokken van de "afschuwelijke beelden'' uit Londen. "De stad is in het hart geraakt. We leven mee met de Britten,'' aldus de minister-president woensdag in een eerste reactie.

"We weten nog heel weinig, maar wel staat vast dat er mensen gewond zijn geraakt. Te vrezen valt voor nog erger. De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten.''

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt de situatie in de gaten te houden. Maar op dit moment is er geen aanleiding voor extra maatregelen in Nederland, aldus een woordvoerder.

Het dreigingsniveau in Nederland is op het ogenblik substantieel, de vierde stap op de ladder van vijf dreigingsniveaus. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Die situatie is sinds maart 2013 van kracht.

Twitter bericht wordt geladen...

19:15 woensdag 22 maart 2017

De aanvaller werd neergeschoten door de Britse politie en is overleden. De politie behandelt het incident als een terreurdaad.

Er wordt gesproken over één aanvaller. Hij zou met een voertuig zijn ingereden op voetgangers op een brug bij het parlement. Daarna viel hij agenten aan met een mes. Een agent is daarbij gedood.

18:09 woensdag 22 maart 2017

De tientallen slachtoffers zouden er slecht aan toe zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in totaal gewond raakten toen een man inreed op voetgangers. Een fotograaf verklaarde ten minste twaalf slachtoffers te hebben gezien op de brug. Een vrouw is uit de Theems gehaald. Het slachtoffer is ernstig gewond, maakte de havenautoriteit van Londen (PLA) bekend.

Verscheidene parlementariërs mogen de vergaderzaal intussen uit veiligheidsoverwegingen niet verlaten. Het metrostation nabij het Britse parlement is afgesloten op verzoek van de politie en mensen worden opgeroepen de omgeving van het parlementsgebouw te mijden. Dat moet voorkomen dat omstanders de hulpdiensten in de weg lopen, bericht de BBC.

Niet ver van het parlementsgebouw zaten ook bezoekers vast in het reuzenrad London Eye. Ze mochten uit veiligheidsoverwegingen de attractie eerder niet verlaten, maar inmiddels kunnen toeristen het reuzenrad uit.

Slachtoffers
De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven van locaties als Parliament Square, Whitehall en Westminster Bridge. De hulpdiensten zijn daar massaal aanwezig om zich te ontfermen over de slachtoffers.

De Britse premier Theresa May is direct door bewakers weggevoerd uit het parlementsgebouw en naar een veilige plek gebracht. "Ze is weer aan het werk,'' verklaarde haar woordvoerder. May werd meteen weggevoerd toen er berichten binnenkwamen over 'veiligheidsincidenten' binnen en buiten het parlementsgebouw.

Twitter bericht wordt geladen...

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden
Beeld anp