Direct naar artikelinhoud
Update

Aanslag in het hart van Londen volgt bekend patroon

Een verongelukte auto en gewonden in Bridge Street vlak bij het Britse parlement in Londen.

Vier doden en zeker veertig gewonden, van wie zeven ernstig. Dat was gisteren de tol van een aanslag bij het Britse parlement in Londen. Onder de doden zijn de vermoedelijke dader en een politieagent.

De aanslag in Londen volgde een patroon dat bekend begint te worden in grote Europese steden: zonder bommen of vuurwapens maakte de dader zo veel mogelijk slachtoffers, op een centrale, drukke plek in de stad. Dergelijke aanslagen zijn heel moeilijk door veiligheidsdiensten te voorkomen, omdat ze worden gepleegd door eenlingen die daarbij geen verboden of verdachte voorwerpen gebruiken.

Zo reden vorig jaar terroristen in vrachtwagens tientallen mensen dood op de boulevard in Nice, in de zomervakantie, en later op een kerstmarkt in Berlijn. Gisteren was het precies een jaar geleden dat bij twee terroristische aanslagen in Brussel 32 doden vielen.

Terreinwagen reed op voetgangers in

In Londen reed de dader met een terreinwagen over de stoep van de Westminster Bridge, naast het parlement en de Big Ben. Ooggetuigen zagen hoe de auto op voetgangers inreed. Op de brug over de Theems, in het centrum van de stad, is het altijd druk met Londenaren en toeristen. Onder de slachtoffers zijn drie Franse scholieren die op schoolreis waren en twee Roemenen. Vijf Zuid-Koreanen raakten gewond.

Toen de auto tot stilstand kwam tegen een hek, stapte de dader uit en rende hij naar de ingang van het parlement. Hij stak daar een politieman neer, die later overleed, en waarschijnlijk nog enkele mensen. De Britse staatssecretaris van buitenlandse zaken Tobias Ellwood, een voormalig militair, probeerde de politieman nog te reanimeren.

Voor de dader het parlement kon binnendringen, werd hij neergeschoten door politieagenten in burger. Die waren gewapend, in tegenstelling tot de meeste Britse agenten. De dader is later aan zijn verwondingen overleden. De Britse politie deed gisteravond een inval in een woning in Birmingham, maar de geheime dienst wil niet zeggen of dat te maken had met de aanslag in Londen. 

Volgens de Britse premier Theresa May was de locatie van de ‘trieste en verdorven’ aanslag niet toevallig gekozen. “De terroristen proberen in het hart van de stad toe te slaan, waar alle nationaliteiten, religies en culturen samenkomen om de vrijheid, democratie en vrijheid van meningsuiting te vieren.”

“Dit is een dag waarop we ons hebben voorbereid, maar waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen. Helaas is het nu een realiteit”, zei de Britse antiterreurchef Mark Rowley op een persconferentie. De politie gaat uit van een terroristische daad, maar de aanslag is nog niet opgeëist door een organisatie zoals Islamitische Staat.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Een vrouw helpt een gewonde man op de Westminster Bridge.

Identiteit dader

De identiteit van de dader is nog onzeker. De politie van Londen kon daar niets over zeggen. Geruchten dat er een tweede dader was, zijn door de politie ontkend. Wel zijn er acht mensen gearresteerd, zo meldde de Britse politie vanochtend. Rowley zei in een statement dat de politie er nog steeds vanuit gaat dat de dader 'alleen handelde', en 'was gemotiveerd door internationaal terrorisme'.

Verschillende Britse media, waaronder de krant The Independent en de tv-zender Channel 4, meldden dat de dader Abu Izzadeen is. Deze 42-jarige man, in Londen geboren, staat bekend om zijn virulente oproepen tot de jihad. In video’s op YouTube keurt hij het doden van politiemensen goed en noemt hij alle leden van het Britse parlement ‘kufar’, ongelovigen.

Maar de advocaat van Abu Izzadeen ontkent dat zijn cliënt de aanslag pleegde, omdat hij in de gevangenis zou zitten. De man is veroordeeld vanwege het inzamelen van geld voor terreurgroepen en het verheerlijken van terreurdaden.

De parlementariërs moesten urenlang binnen blijven, in de loop van de avond mochten ze het parlement weer verlaten. Premier Theresa May werd kort na de aanslag door veiligheidsmensen afgevoerd in een grijze Jaguar.

Politieke leiders van over de hele wereld hebben na de aanslag hun medeleven betuigd met de Britten. De Amerikaanse president Donald Trump belde met premier May. Ook de Franse president Hollande, de Belgische vice-premier Didier Reynders en premier Rutte spraken hun deelneming uit.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, was aan het eind van de avond strijdbaar. Hij zei dat 'Londenaren zich nooit laten kooien door terrorisme'.

De route die de dader aflegde.