Direct naar artikelinhoud

Vermiste Amsterdammer redde levens in Himalaya

De Amsterdamse Christiaan Wilson, die vorig jaar spoorloos verdween in de Himalaya, blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld bij een reddingsoperatie op ruim 5000 meter hoogte.

Wilson is vorig jaar spoorloos verdwenen in de Himalaya

In de aanstaande aflevering van het BNN-programma Break Free staat donderdagavond de laatste, uitgebreide poging om de vermiste Wilson (35) te vinden centraal. 

Maar wat donderdag niet op televisie te zien is, is de cruciale rol die Wilson blijkt te hebben gespeeld bij een reddingsactie eind april vorig jaar, waarbij vijf Britse bergwandelaars met een levensbedreigende hoogteziekte kampten. Wilson meldde destijds al via zijn satelliettelefoon aan vrienden dat hij had geholpen. Pas na vele verzoeken heeft het Britse ministerie van Defensie het verhaal willen bevestigen.

Kritieke toestand
In het basiskamp op 5.100 meter hoogte werden vijf Britten in zeer kritieke toestand binnengebracht. Omdat evacuatie met een helikopter die avond niet mogelijk was, hadden de wandelaars een zware dobber aan de nacht. Samen met een Britse legerarts en verpleegkundige deed Wilson er alles aan om de doodzieken in leven te houden.

De hoogteziekte was al in zo'n ernstig stadium dat de Britten buiten bewustzijn raakten en niet meer reageerden op prikkels. Ze moesten in zogenaamde Gamow Bags in leven worden gehouden. De opblaasbare hogedrukzak waar een persoon wordt ingelegd, krijgt voortdurend lucht toegediend met een voetpomp.

Het lichaam wordt daarmee gefopt en denkt dat het zich duizenden meters lager bevindt. Op die manier neemt het effect van de hoogteziekte af.

Kleding afstaan
Terwijl Sherpa's uit nabijgelegen kampen zuurstofflessen en -maskers haalden, voorzag Wilson met de voetpomp de hogedrukzak van lucht. Hij stond vanwege de extreme kou kleding af en hielp bij het toedienen van zuurstof en medicijnen.

Een expeditielid laat aan BNN weten dat mede door Wilsons hulp de bergwandelaars in leven zijn gebleven. Alle vijf de avonturiers zijn de volgende ochtend met een helikopter geëvacueerd en hebben het stuk voor stuk overleefd.

Stukje helm
Voor de Amsterdamse held liep het anders. Na de reddingsactie reist Wilson alleen verder. Ook hij krijgt lichamelijke klachten en op 15 mei stuurt hij zijn laatste sms'je. Waarschijnlijk besluit hij de top te laten voor wat het is en keert hij om. Getuigen zien hem afdalen.

Maar vervolgens is Wilson in geen velden of wegen te bekennen. Bij een zoektocht door vrienden wordt alleen een stukje van een feloranje helm gevonden. Vrienden en familie tasten nog altijd in het duister wat er met Wilson is gebeurd.

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van het BNN-programma Break Free wordt donderdag om 21.00 uur de laatste zoekactie van vrienden naar Christiaan Wilson getoond.

Lees ook: De laatste poging om Christiaan Wilson te vinden