Direct naar artikelinhoud

Studentenartsen bieden online keuzehulp voor anticonceptie

Het Bureau Studentenartsen van de UvA heeft een online keuzenhulp voor anticonceptie gelanceerd.

De pil

Via een aantal vragen kunnen vrouwen met de test achterhalen welke vorm van anticonceptie het beste bij hun voorkeuren past.

Volgens de studentenartsen is het met de lente in aantocht en de bijbehorende kriebels geen gek moment om over anticonceptie te beginnen. "De natuur begint te bloeien en dat is met mensen ook zo," zegt studentenarts Peter Vonk tegen Folia. "De zon gaat schijnen en de mensen worden verliefd. Als je verliefd bent dan ga je met elkaar naar bed." Een niet altijd gewenst gevolg van een vrijpartij is een zwangerschap.

Niet even betrouwbaar
Daarom is juiste voorlichting over anticonceptie zo belangrijk, aldus de studentenartsen. Volgens het bureau is online veel informatie te vinden, maar zijn de bronnen niet altijd even betrouwbaar. Vonk: "Veel informatie komt van de farmaceutische industrie." Anticonceptieproducenten zijn niet waardevrij, zegt de arts.

De website van de artsen van de UvA pretendeert dat wel te zijn. "De gezondheid van de studenten is onze enige drijfveer." Naast de keuzehulp voorziet de site ook in achtergrondinformatie over anticonceptie. Ook benadrukken de studentenartsen dat het van belang is dat vrouwen niet enkel op de website varen: een consult wordt altijd aangeraden.

Protocol
Begin dit jaar presenteerde het Bureau Studentenartsen van de universiteit een protocol ter preventie van zelfmoord. Suïcide is een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder jongeren en studenten.

In het protocol worden belangrijke risicofactoren zoals een laag zelfbeeld, gevoeligheid voor prestatiedruk en drugsgebruik genoemd. Maar ook biedt het handreikingen voor docenten en vrienden die waarschuwingssignalen willen oppakken.

Lees ook: Huisarts Peter Vonk: 'Een afschuwelijk percentage studenten denkt weleens aan zelfmoord'