Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Nieuwe legerbaas moet imago van ambtenaar afschudden

Rob Bauer Vice-admiraal Rob Bauer werkt al zes jaar op het departement van Defensie. Met die Haagse uitstraling heeft hij de schijn tegen.

De nieuwe baas van de krijgsmacht, Rob Bauer, staat intern vooral bekend als ambtenaar. De vice-admiraal was wel commandant op drie marinefregatten en werd ingezet in meerdere oorlogsgebieden, maar werkt al zes jaar op het departement in Den Haag. Toen Bauer vorige week met luitenant-generaal buiten dienst Lex Oostendorp sprak, waarschuwde die oudgediende hem nog: met een Haagse uitstraling heb je de schijn tegen. „Terwijl ik denk dat Bauer de organisatie juist heel goed aanvoelt”, zegt Oostendorp nu.

De ministerraad benoemde Bauer (1962) vrijdag tot nieuwe commandant der strijdkrachten. Hij neemt in de zomer het hoogste militaire ambt over van generaal Tom Middendorp, die sinds juni 2012 de baas is.

Bauer is al plaatsvervanger van Middendorp. Hij sprong in moeilijke situaties al bij. Zo moest hij de pers informeren toen twee Nederlandse militairen verongelukten tijdens de VN-vredesmissie in Mali.

De krijgsmacht die Bauer gaat leiden heeft het moeilijk. Na jarenlange bezuinigingen is er gebrek aan goed materieel, reserveonderdelen en personeel. De manschappen zijn zeer ontevreden, bleek deze week uit een enquête onder bijna 8.500 medewerkers. Een grote meerderheid keert zich tegen de Defensietop, waar Bauer al jaren deel van uitmaakt. Nog geen drie procent van hen gelooft dat die „handelt in het belang van zijn personeel”.

Onpartijdig

Bauer zelf wordt door collega’s omschreven als „benaderbaar”, „warm”, „sterk analytisch”. Hij is gespecialiseerd in innovatie en probeert al jaren de banden tussen het bedrijfsleven en Defensie te verbeteren. Nu vrijwel alle politieke partijen meer geld willen uitgeven aan Defensie, zal Bauer de eerste commandant der strijdkrachten in decennia zijn die meer geld te besteden heeft.

Met het oog op die toekomst, zeggen collega’s, is het belangrijk dat Bauer als onpartijdig wordt gezien. Hij is van de marine, maar niemand heeft het gevoel dat hij daarom investeren in onderzeeboten prioriteit zal geven. Oostendorp, voormalig directeur operaties op het ministerie van Defensie: „Iedereen kijkt waar je vandaan komt. Ben je groen, dan kom je van de landmacht, blauw van de marine. Bij heel veel functionarissen in Den Haag prevaleert het belang van hun oude stek, maar Bauer laat nooit merken dat hij van de marine komt.”

Bauer is getrouwd en heeft drie kinderen. In het weekend staat hij regelmatig langs het sportveld om naar ze te kijken. Heeft hij tijd over, dan leest hij graag. Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, samen met Bauer co-voorzitter van het platform Defensie-Bedrijfsleven, weet waar die boeken bij voorkeur over gaan. „Wij delen als interesse de zeer bijzondere persoonlijkheid van Michiel de Ruyter.”