Direct naar artikelinhoud

Trumps woordvoerder weert deel media van briefing in Witte Huis

Het Witte Huis heeft vrijdag journalisten van enkele kranten en omroepen niet toegelaten tot een briefing van president Trumps woordvoerder Sean Spicer. Media die tot nu toe kritisch over de president hebben bericht, mochten tot hun verbijstering niet aanschuiven. Het ging onder andere om CNN, The New York Times en Politico. Conservatieve nieuwsorganisaties zoals Breitbart News en The Washington Times, die Trump steunen, werden wel toegelaten.

Sean Spicer.Beeld afp

Met de 'boycot' van de kranten en omroepen, voert de regering-Trump de 'oorlog' tegen een deel van de media op. 

Trump twitterde vorige week onder andere dat media die 'nepnieuws' verspreiden, 'vijanden van het Amerikaanse volk' zijn. Dit leverde hem veel kritiek op in en buiten de VS. Spicer besloot in de middag plotseling zijn dagelijkse persconferentie, die voor alle media toegankelijk is, te vervangen door een vraag-en-antwoordsessie in zijn kamer in de West Wing.

Zo'n 'gaggle', waarbij geen camera's aanwezig mogen zijn, is niet ongebruikelijk. Wat wel ongewoon was, was het weren van diverse journalisten. Van de vijf grote televisiezenders mocht alleen CNN niet opdraven voor de briefing. NBC, ABC, CBS en Fox News hadden wel een uitnodiging gekregen. Spicer zei dat hij persoonlijk de selectie had gemaakt. Trump bekritiseert voortdurend de berichtgeving van CNN. Volgens de president verspreidt de kabelomroep 'nepnieuws'.

CNN liet in een reactie weten dat het 'onacceptabel' is dat de omroep niet welkom was. 'Dit is blijkbaar hoe ze terugslaan als je feiten verslaat die ze niet leuk vinden. Wij blijven hoe dan ook verslag doen', aldus de zender.

Zweden en Trump

Zweden neemt veel asielzoekers op. Leidt dat tot een golf geweldsmisdrijven, zoals president Trump beweerde? Nee, zeggen de feiten. Waarom duikt daarover dan toch voortdurend desinformatie op? Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Ben van Raaij.

'Niet waar'

Ook publicaties als The Hill, BuzzFeed, the Daily Mail, BBC, the Los Angeles Times en The New York Daily News mochten niet naar binnen. CNN liet weten dat het samen met The New York Times geprotesteerd had tegen de maatregel. Journalisten van het persbureau AP en het weekblad Time mochten wel naar binnen bij Spicer, maar ze weigerden vanwege diens omstreden maatregel.

The Wall Street Journal was wel bij de persbriefing aanwezig, maar een woordvoerder van de uitgever van die krant verklaarde dat dit niet zou zijn gebeurd, als bekend was gemaakt dat andere media niet welkom waren. 'Wij zullen in de toekomst niet deelnemen aan briefings met beperkingen', aldus de woordvoerder. 'De Wall Street Journal is fel tegen op de beslissing van het Witte Huis om bepaalde media buiten te sluiten.'

De vereniging van Witte Huis-correspondenten (WHCA) veroordeelde de actie van het Witte Huis meteen in een verklaring. Jeff Mason, president van de vereniging, zei dat hij de gang van zaken snel zou gaan bespreken met Spicer en de staf van het Witte Huis.

Maar een andere woordvoerder van het Witte Huis,  Stephanie Grisham, zei dat de claims van de geboycotte journalisten 'feitelijk niet waar waren'. Ze wees erop dat de vaste groep van journalisten die de president dagelijks volgt, Trumps perspool, wel was vertegenwoordigd op de briefing. Deze journalisten moeten hun materiaal, zoals is afgesproken met andere media, delen met journalisten die niet aanwezig waren.

Twitter bericht wordt geladen...

Sean Spicer.Beeld AP
Journalisten verlaten de persruimte van het Witte Huis nadat sommige collega's de briefing van Spicer niet mochten bijwonen.Beeld Reuters