Direct naar artikelinhoud

ChristenUnie wil maatschappelijke dienstplicht voor vluchtelingen

De ChristenUnie wil een maatschappelijke dienstplicht invoeren voor vluchtelingen. Het moet nieuwkomers helpen sneller mee te doen in de samenleving. 'Vluchtelingen kunnen hierdoor vrijwilligerswerk doen en krijgen tegelijk Nederlandse les', aldus CU-kamerlid Joël Voordewind. 'In ruil daarvoor krijgen nieuwkomers onderdak, zorg, onderwijs en zo nodig leefgeld'.

Asielzoekers in Ter Apel.Beeld ANP

Voordewind deed het plan vrijdag uit de doeken in het programma Uitgelicht! van de christelijke zender Family7.

Zodra een vluchteling betaald werk kan krijgen, mag hij of zij stoppen met de dienstplicht, aldus de ChristenUnie. De partij is, net als onder andere het CDA, ook voorstander van een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren van een half jaar. Iedereen die 18 jaar wordt, zou volgens de ChristenUnie dienstplichtig zijn om vrijwilligerswerk te doen.

Jongeren zouden zo 'sociale competenties, actief burgerschap en een houding van dienstbaarheid moeten ontwikkelen', aldus de partij. De dienstplicht moet gelden tot het 28ste jaar. 'Jongeren krijgen oog voor sociale en maatschappelijke noden in hun directe omgeving', aldus fractievoorzitter Gert-Jan Segers over dit voorstel.

Segers: 'Met een maatschappelijke dienstplicht bouwen we aan een samenleving waarin we iets voor elkaar doen en investeren we in saamhorigheid.' Ook kan het volgens hem de jongere allochtonen beter helpen te integreren.

Dienstplicht werkt niet

Partijen dichten sociale dienstplicht een heilzame werking toe. Het klinkt effectief, maar het is naïef. Maatschappelijke dienstplicht voor jongeren mag niet én werkt niet, meent Stan Meuwese in dit opiniestuk. Hij promoveert op de rechtsgeschiedenis van de dienstplicht.

Fnuikend

CDA-leider Buma pleitte twee jaar geleden al voor een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren van een half jaar. Vorig jaar hield hij ook een pleidooi voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Deze moet volgens hem stapsgewijs weer worden ingevoerd en het moet voor zowel jongens als meisjes gaan gelden.

Buma zei de militaire dienstplicht te zien als een verbindend element tussen jongeren. 'Het is fnuikend als een samenleving zijn onderlinge binding verliest', aldus de CDA-leider toen. Over de lengte van de militaire dienstplicht 'valt te praten', zei  hij in het Algemeen Dagblad. 'Een jaar misschien. Of een half.' Buma pleitte voor een maatschappelijk debat over herinvoering van de militaire dienstplicht. 

In de Tweede Kamer is echter geen steun hiervoor. Aan de dienstplicht kwam in 1996 feitelijk een einde door de opschorting van de opkomstplicht. Sindsdien heeft Nederland een beroepsleger. De ministerraad besloot vrijdag wel dat de militaire dienstplicht vanaf volgend jaar ook geldt voor vrouwen. Dat is vooral een symbolische maatregel om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Omdat de dienstplicht is opgeschort, verandert er in de praktijk niets door dit besluit.

Interview

Terwijl Europa zich na een maand Donald Trump afvraagt hoe de VS tegenover trans-Atlantische vriendschap staan, nemen de Duitse en Nederlandse ministers van Defensie duidelijk stelling. Gezamenlijk pleitten zij voor een Europese krijgsmacht die groter, sterker en flexibeler is zodat Europa beter voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Dit staat in een interview met de Volkskrant op zaterdag.