Direct naar artikelinhoud

Deze cellist smult van Tsjaikovski

tsjaikovski

Klassiek
Johannes Moser
Elgar & Tsjaikovski
(Pentatone)
****

Cellist Johannes Moser was in 2002 winnaar van de tweede prijs op het fameuze Tsjaikovski-concours - de eerste werd dat jaar niet uitgereikt. Ook ging hij met een speciale onderscheiding naar huis voor zijn uitvoering van Tsjaikovski’s ‘Variaties op een rococothema’. Voor de opname van dit bravourestuk besloot hij de originele versie aan te houden, met een andere volgorde dan de alom bekende uitgave.

Moser is technisch begaafd en strijkt de noten moeiteloos weg, eenvoudig ook, van showelementen hoeft hij het niet te hebben

Moser is technisch begaafd en strijkt de noten moeiteloos weg, eenvoudig ook, van showelementen hoeft hij het niet te hebben. De variaties laat Moser voorafgaan door Elgars ‘Celloconcert’, en ook hier ging hij terug naar de bron: hij pakte de autograaf erbij en bestudeerde minutieus het handschrift van de componist, geen detail is hem ontgaan.

Het belangrijkste voor de luisteraar is dat Moser hoorbaar smult van de muziek, en daarin prima wordt ondersteund door het Orchestre de la Suisse Romande en dirigent Andrew Manze. Hoor je Tsjaikovski’s ‘Andante Cantabile’, dan kun je niet anders dan constateren dat de cellist van deze Rus houdt.