Direct naar artikelinhoud

Franse rechter start onderzoek naar presidentskandidaat Fillon

Een Franse rechter heeft een onderzoek gestart naar de affaire rondom presidentskandidaat Francois Fillon. Justitie in Parijs heeft dat vrijdagavond bekend gemaakt. Fillon wordt ervan beticht dat hij als parlementslid zijn echtgenote Penelope honderdduizenden euro's liet uitbetalen voor werk dat ze nooit heeft gedaan.

De Franse presidentskandidaat Francois Fillon.Beeld afp

Volgens het nationale parket concentreert het onderzoek zich op het misbruik van overheidsgeld. De bekendmaking viel samen met een verkiezingsbijeenkomst van Fillon in Parijs. Er liep al een onderzoek door de politie naar 'Penelopegate'; door de zaak in handen van een rechter te geven, kan het onderzoek uitgebreid - en wellicht versneld - worden.

De affaire kwam aan het rollen door publicaties in een satirisch weekblad. De conservatief Fillon, die een reputatie van onkreukbaarheid genoot, heeft categorisch ontkend dat hij heeft gehandeld in strijd met de geldende regels. Zijn vrouw zou wel degelijk werk hebben verricht, zij het achter de schermen.

Fillon beschuldigde critici van laster, bedoeld om zijn presidentiële ambities te ondermijnen. Hij wilde dan ook niet van wijken weten. Wel liet hij bij herhaling weten dat hij de handdoek in de ring zou gooien als er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Zijn advocaten stelden vrijdag dat zowel de presidentskandidaat als diens echtgenote geen enkele blaam treft.

Fillon liet bij herhaling weten dat hij de handdoek in de ring zou gooien als er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld

Peilingen

Blijkens peilingen heeft Fillon veel steun onder de bevolking verloren. Met name de onafhankelijke centrumrechtse kandidaat Emmanuel Macron heeft geprofiteerd van Fillon's tuimeling in de peilingen. Macron zou de ultrarechtse Marine Le Pen kunnen verslaan in de tweede verkiezingsronde, op 7 mei.

Het is onduidelijk of het justitiële onderzoek kan worden afgerond vóór de verkiezingen, waarvan de eerste ronde wordt gehouden op 23 april.