Direct naar artikelinhoud

Journalisten CNN en New York Times geweerd van persbijeenkomst Witte Huis

Media aan het werk in de Briefing Room van het Witte Huis

Journalisten van onder meer de New York Times, Politico en CNN mochten vandaag niet aanwezig zijn een persgesprek in het Witte Huis. De New York Times spreekt van een ‘zeer ongewone breuk in de relatie tussen het Witte Huis en de pers’.

Oorspronkelijk was de bedoeling dat het gesprek met woordvoerder Sean Spicer vrij toegankelijk was en opgenomen mocht worden. Dat werd later op de dag veranderd in een informeel gesprek in het kantoor van Spicer. 

Spicer liet slechts een handjevol media toe, onder meer het conservatieve Breitbart, Fox en de Washington Times. Persbureau AP en van Time magazine mochten ook naar binnen, maar besloten uit solidariteit met de verbannen media (en uit protest) niet op de uitnodiging in te gaan. CNN was de enige van de vijf grote Amerikaanse televisiezenders die niet was uitgenodigd. 

Wie geaccrediteerd is, mag in principe altijd bij die persbijeenkomsten zijn. Dat het nu niet gebeurde, is een inbreuk op dat protocol en volgens de geweigerde media een aanval op de persvrijheid. Volgens de New York Times was het ‘de eerste keer in de geschiedenis’ dat zij niet welkom waren op een persgesprek. Volgens Politico komt het weliswaar vaker voor dat er soms verschillende media niet kunnen komen op een gesprek, maar het medium noemt de ‘selectieve uitnodiging voor conservatieve media’ deze keer ‘ongekend’.

Blijkbaar is dit de manier waarop ze wraak nemen als je bericht over feiten die ze niet leuk vinden
CNN

CNN reageerde ook zeer fel: “Dit is een onacceptabele ontwikkeling van Trumps Witte Huis. Blijkbaar is dit de manier waarop ze wraak nemen als je bericht over feiten die ze niet leuk vinden.”

De drie media-instanties werden gesteund door de overkoepelende organisatie die de pers in het Witte Huis vertegenwoordigt: “We zijn zeer tegen deze ontwikkeling”, zei Jeff Mason van de White House Correspondents’ Association. “We nemen dit op met de staf van het Witte Huis.”

De media die niet werden toegelaten, werden later door aanwezigen wel op de hoogte gebracht van wat er was gezegd. De pers in het Witte Huis werkt namelijk met een 'pool', waardoor sowieso iemand van een televisienetwerk en van een geschreven medium aanwezig is bij een persconferentie. Zij kunnen de gesprekken dan doorgeven.