Direct naar artikelinhoud

Trump: Ik laat de VS weer winnen

Trump: Ik laat de VS weer winnen

Trump sprak vandaag in zijn eerste grote optreden voor behoudend Amerika, de Conservatieve Politieke Actie Conferentie in Washington D.C. Zijn centrale thema: Eigen volk eerst. “Ik vertegenwoordig niet de wereld, ik vertegenwoordig jullie land.”

De ruim een half uur durende toespraak volgt een bekend patroon: een aanval op ‘nepmedia’, handelsverdragen die voor ‘onderontwikkeling zorgen’ en illegale criminelen. Trump prijst juist ‘onze geliefde krijgsmacht’, die groter, beter en sterker zal worden en veel meer budget krijgt. Over het buitenlandse beleid van zijn voorgangers is hij kort en honend: “Winnen we eigenlijk nog iets?” Om direct te beloven dat de Amerikanen weer zullen gaan winnen, waarna het ‘USA, USA’ als vanouds door de zaal schalt.

De ruim een half uur durende toespraak volgt een bekend patroon: een aanval op ‘nepmedia’, handelsverdragen die voor ‘onderontwikkeling zorgen’ en illegale criminelen

Ook stelt de Republikeinse president zich vierkant op achter de ‘geweldige vrouwen en mannen die de wet handhaven’. In het kader van de conservatieve nadruk op law and order heeft Trump zijn ministerie van justitie opdracht gegeven gewelddadige misdaad te gaan bestrijden. “Neem Chicago, waar pas nog zeven mensen zijn doodgeschoten.” De derde stad van de VS kampt al een jaar met een ongekend hoog moordcijfer. En hij gaat natuurlijk door met het uitzetten van de zonder papieren in het land aanwezige bad dudes, de drugshandelaren en moordenaars. “Ik hou me aan mijn belofte.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Trump: Ik laat de VS weer winnen

De muur

Trump herhaalt zijn dreigement aan IS: “Dit kwaad gaan wij uitroeien. Wij zullen radicaal islamitisch terrorisme koste wat kost buiten Amerika houden.” Om nog eens te bevestigen dat hij zich nooit zal excuseren voor het feit dat de ‘veiligheid van onze mensen nummer één’ voor hem is. Binnenkort volgt een nieuwe maatregel om de VS te beschermen, aldus Trump in een verwijzing naar het eerder door rechters getorpedeerde plan om immigranten uit zeven moslimlanden tijdelijk niet toe te laten.

Om nog eens te bevestigen dat hij zich nooit zal excuseren voor het feit dat de ‘veiligheid van onze mensen nummer één’ voor hem is

Terwijl persbureau AP bijna dagelijks de uitspraken van Trump langs de waarheidslat legt, en het nodige als onwaar bestempelt, blijft de president juist de media aanvallen. Hij noemt CNN ‘Clintons News Network’ en roept media op geen anonieme bronnen meer te gebruiken.

Een belofte die schuurt: de aanleg van De Muur. Trump zegt dat ‘wij ver voor liggen op schema’. Twee dagen eerder had minister van binnenlandse veiligheid Kelly juist bekend gemaakt dat zijn medewerkers gaan zoeken naar geld voor de bouw. Trump wil ook illegalen uit Midden-Amerika in Mexico droppen, maar dat liet vanmiddag weten dat het geen gedeporteerden uit derde landen opneemt.