Luister naar

Vragen bij boetes over de grens

Nieuws
Verkeersboetes behoren tot de onprettige aandenkens aan een vakantie in het buitenland. De ANWB krijgt er honderden vragen over. Boetes simpelweg niet betalen, is geen oplossing meer.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
vrijdag 24 februari 2017 om 19:43
Duitse agenten controleren de snelheid van het verkeer bij Dresden. De bekeuring die automobilisten uit andere EU-landen bij een snelheidsovertreding krijgen, valt meestal pas maanden later op de mat.
Duitse agenten controleren de snelheid van het verkeer bij Dresden. De bekeuring die automobilisten uit andere EU-landen bij een snelheidsovertreding krijgen, valt meestal pas maanden later op de mat. ap / Arno Burgi

Den Haag

Wie tot een paar jaar geleden in Frankrijk of Spanje werd aangehouden en een bekeuring kreeg, kwam daar gemakkelijk onderuit: bon verscheuren en je hoorde er nooit meer wat van. Die tijd is voorbij. Door betere uitwisseling van kentekengegevens tussen Europese landen kunnen overtreders niet meer om een buitenlandse bekeuring heen. Bij de ANWB merken ze dat. Daar komt een constante stroom vragen binnen over in het buitenland opgelopen verkeersboetes, vooral vanwege snelheidsovertredingen.

Die ongewenste post komt vaak op een moment in het jaar dat de herinnering aan de vakantie alweer aan het vervagen is. ‘Er zit vaak een lange tijd tussen de datum van de overtreding en het moment waarop de bekeuring op de mat valt’, weet Markus van Tol van de ANWB. ‘Daar kunnen maanden overheen gaan. Een bekeuring uit Italië kan zelfs na een jaar nog komen.’

richtlijn

Nederland wisselt al jaren kentekengegevens uit met Duitsland, België en Zwitserland om geflitste automobilisten te kunnen opsporen. Bijna twee jaar geleden werd een Europese richtlijn van kracht, waardoor de uitwisseling van kentekengegevens met meer EU-landen eenvoudiger is geworden. EU-lidstaten kunnen daarmee op basis van een kenteken de naam- en adresgegevens aanvragen van overtreders. Dat kan overigens maar voor acht soorten overtredingen, zoals te snel rijden, door rood rijden, geen gordel dragen, onder invloed rijden en bellen achter het stuur.

Automobilisten die met een vraag over hun boete bij de ANWB aankloppen, zeggen vaak zich niet te kunnen herinneren dat ze op de plek zijn geweest waar de overtreding zou zijn geconstateerd. Ook willen ze bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn om bezwaar te maken, of de boete echt is en hoe ze kunnen betalen. Geregeld klagen ANWB-leden ook dat de boete niet in begrijpelijke taal is opgesteld. In zijn algemeenheid is niet goed te zeggen of het zin heeft bezwaar aan te tekenen; dat verschilt per land en per situatie.

De top vijf van vragen aan de ANWB over verkeersboetes wordt aangevoerd door de milieuzones die in Italiaanse stadscentra gelden. Deze ­zones worden aangeduid met borden verboden in te rijden met de tekst ‘Zona trafico limitato’. Op het negeren van die zones staat een boete van 100 euro per keer. Veel bestuurders ontvangen diverse boetes als ze zoeken naar een parkeerplaats en de zone enkele keren in en uit rijden. Vaak wordt de boete geïnd door een incassobureau dat voor de Italiaanse overheid werkt. Dat benadert overtreders rechtstreeks, en niet via het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat verkeersboetes int. ‘Rij niet zomaar een stadscentrum binnen zonder goed op de borden te kijken’, raadt Van Tol aan. Het is vaak verstandiger een parkeerplek buiten het centrum te zoeken en te voet je weg te vervolgen.’

correctie

Ook weet lang niet iedereen dat al één kilometer per uur te snel in Frankrijk een boete kan opleveren. Een correctie van de snelheidsovertreding wordt daar niet toegepast. ‘En heel Frankrijk hangt vol met camera’s’, zegt Van Tol. ‘In Frankrijk vallen elke dag tien doden in het verkeer. Begrijpelijk dat ze daar iets aan de verkeersveiligheid willen doen. Boetes uitdelen hoort daar volgens hen ook bij.’

‘Mensen zijn verrast door het feit dat ze in het buitenland strafpunten kunnen krijgen’, is de ervaring van de ANWB-woordvoerder. ‘Dat betekent dat je bij een volgende overtreding een rijverbod kunt krijgen.’

Wie een Europese verkeersboete niet betaalt, krijgt meestal een eerste en tweede aanmaning, waarbij het ­boetebedrag vaak verhoogd wordt. Wordt dan nog niet betaald, dan kan een EU-lidstaat de inning van deze boete overdragen aan Nederland. Het Centraal Justitieel Incassobureau komt dan in actie. Dat brengt, naast het boetebedrag, 9 euro administratiekosten in rekening. <

verkeersboetes in vijf EU-landen

rijden door rood licht

Nederland € 230

België vanaf € 165

Duitsland € 90-320

Frankrijk € 135-750

Zwitserland € 235

20 km/uur te hard

Nederland € 178

België € 150

Duitsland € 30

Frankrijk € 30

Zwitserland € 169

fout parkeren

Nederland € 90

België vanaf € 55

Duitsland € 10-35

Frankrijk € 35

Zwitserland € 37-112

niet handsfree telefoneren

Nederland € 230

België vanaf € 110

Duitsland € 60

Frankrijk € 135-750

Zwitserland € 94

rijden onder invloed

Nederland vanaf € 360

België vanaf € 150

Duitsland € 500

Frankrijk vanaf € 135

Zwitserland € 564

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.