Direct naar artikelinhoud

Vastgoedduo weer voor de rechter vanwege fraude

Vastgoedbaas Jurriaan de R. zou met een trucje tonnen uit het zicht van de fiscus hebben gehouden. Volgens justitie kreeg hij hulp van inmiddels ex-notaris Bernard Blijleven.

Het voormalig kantoor van notaris Blijleven aan de Herengracht in Amsterdam

Als Blijleven en Jurriaan de R. elkaar in 2004 ontmoeten, lijken beide mannen hun lotsbestemming stevig in handen te hebben. Blijleven is een gearriveerd notaris met een goedlopende praktijk aan de Herengracht, De R. bestiert het actieve Amsterdamse bedrijf Vondel Vastgoed dat veel complexen onder beheer heeft.

Dertien jaar later is Blijleven (57) uit het notarisambt gezet nadat bijna twee miljoen euro van zijn cliënten was verdwenen in de grootste notariële fraude van de laatste dertig jaar. Ook Jurriaan de R. (50) verkeert in zwaar weer.

Vondel Vastgoed bestaat niet meer. Op De R.'s panden werd beslag gelegd, hij zag miljoenen verdampen en grote deals afketsen. De R. genoot bovendien de buitengewone belangstelling van justitie, dat meerdere strafzaken tegen hem voerde.

In één van die zaken staan De R. en oud-notaris Blijleven woensdag zij aan zij voor de Amsterdamse rechter. Na een langdurig strafonderzoek moeten zij zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte. De R. zou ook belastingfraude hebben gepleegd.

850.000 euro verborgen
De zaak draait om een klassieke ABC-transactie met een appartementencomplex in de Gilles van Ledenberchstraat in Oud-West. In de visie van justitie verkocht de eigenaar dat voor een miljoen euro aan een tussenpersoon, die het binnen drie uur voor 1,8 miljoen doorverkocht aan een bedrijf van De R.. Volgens justitie zat De R. in werkelijkheid achter alle transacties en hield hij zo 850.000 euro voor de fiscus verborgen.

Alle aktes werden getekend op het kantoor van Blijleven. Die greep niet in, maar zou volgens justitie actief hebben meegewerkt.

Het duurt tot 2012 voordat de FIOD een inval doet op het kantoor van Blijleven. Zo'n inval ligt zeer gevoelig: een notaris komt dezelfde geheimhoudingsrechten toe als een advocaat. Blijleven tracht via procedures te voorkomen dat in beslag genomen stukken door justitie mogen worden gebruikt. Dat een notaris zich verzet tegen inbeslagname van stukken is overigens gebruikelijk.

Vastgoedhandelaar hield tonnen buiten zicht van fiscus

Terwijl  hij met justitie bakkeleit over de inval, gaat het in die periode op ander vlak mis bij Blijleven: binnen enkele maanden laat hij een kleine twee miljoen euro van cliënten verdwijnen.

Fantasievolle verhalen
Volgens Blijleven was hij opgelicht door een vrouw die zich had voorgedaan als spion, waarbij zij erin slaagde hem de cliëntgelden te ontfutselen. De FIOD-inval op zijn kantoor zou hem mentaal kwetsbaar hebben gemaakt.

De rechtbank zette vraagtekens bij het 'uiterst fantasievolle karakter' van het verhaal over oplichting. De 'geheim agente' werd alleen veroordeeld voor het witwassen. Blijleven is in deze zaak niet vervolgd; hij heeft niet van de fraude geprofiteerd.

De affaire is een schandvlek voor het notariaat, dat een fonds in het leven heeft roepen om de benadeelde cliënten schadeloos te stellen. Blijleven is uit het notarisambt gezet.

Ook de lotgevallen van De R. zijn opmerkelijk. Hij is vorig jaar tot twintig  maanden cel veroordeeld voor valsheid in geschrifte en belastingfraude. In deze zaak loopt nog hoger beroep.

De R.'s advocaat wil niet reageren op het nieuwe proces. Lian Mannheims, de raadsvrouw van Blijleven,  zegt: "Mijn pleidooi zal tot de conclusie komen dat mijn cliënt zal moeten worden vrijgesproken."

Zie ook: Amsterdamse oud-notaris uit ambt gezet na gesjoemel en Hoge eis voor fraude in Amsterdams vastgoed

1,8

De waarde van een appartementencomplex steeg binnen drie uur van 1 naar 1,8 miljoen euro.