Luister naar

'De thuisbevalling blijft bestaan'

Nieuws
Het aantal thuisbevallingen is in Nederland de afgelopen tien jaar gedaald van 23 procent naar 13 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Perined, een interactief webprogramma, waarmee alle beroepsorganisaties die zich bezighouden met geboortezorg de cijfers bijhouden.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 24 februari 2017 om 03:00
Mieke Beentjes
Mieke Beentjes knov

Utrecht

Ondanks deze snelle daling verdwijnt de thuisbevalling niet in Nederland, verwacht voorzitter Mieke Beentjes van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Waarom denkt u dat de thuisbevalling blijft bestaan?

‘Ik hoop dat het aantal thuisbevallingen aan het stabiliseren is. Het kan ook weer stijgen. Een collega schreef mij deze week nog dat in haar praktijk het aantal thuisbevallingen in een jaar tijd is verdubbeld. Dat soort verhalen hoor ik meer.

Zelfs als het aantal thuisbevallingen verder daalt, kan deze vorm van zorg blijven bestaan. Je ziet dat het ook nog steeds kan in landen om ons heen met veel lagere percentages thuisbevallingen. Verloskundigen worden opgeleid om een bevalling te begeleiden ongeacht waar die plaatsvindt, dus extra opleidingskosten zijn er niet. Een thuisbevalling is ook goedkoper dan een ziekenhuisbevalling.’

Waarom bevallen vrouwen steeds vaker in het ziekenhuis?

‘Het heeft onder andere te maken met onbekendheid. Vrouwen weten vaak wel dat een thuisbevalling even veilig is als een ziekenhuisbevalling, maar ze zijn bang dat het een troep wordt thuis en dat ze alsnog met gillende sirenes naar het ziekenhuis moeten, terwijl maar een paar procent alsnog met spoed naar het ziekenhuis moet. Ik heb het idee dat vrouwen worden beïnvloed door hun omgeving. Op het platteland wordt meer thuis bevallen, in bepaalde grote steden heel erg weinig. Als je vriendinnen en zussen thuis zijn bevallen en het is goed gegaan, dan is het voor jou normaal om er ook voor te kiezen.’

Zijn er meer kenmerken van de ‘thuisbevallers’ te noemen?

‘Hoogopgeleiden kiezen er iets meer voor. Ook valt op dat vrouwen die voor centering pregnancy kiezen, meer thuis bevallen. Dit is een nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding waarin vrouwen in een groep medische controles krijgen en elkaar voorlichten. Voor beide groepen vrouwen geldt dat ze goed geïnformeerd zijn: of door zichzelf of door elkaar.’

Is Nederland nog een ­thuisbevallingsland?

‘Dat zijn we nog wel, want we hebben het hoogste percentage thuisbevallingen ter wereld van de landen die goed registreren. In de landen om ons heen komt thuis bevallen bijna niet voor. Er is vanuit het buitenland nog altijd veel belangstelling voor de thuisbevallingspraktijk in Nederland, onder andere vanuit IJsland, ­Denemarken en Engeland. Dat zijn landen waar het aantal thuisbevallingen maar op een paar procent ligt en ze willen dit percentage graag laten stijgen.

Ik merk ook dat veel meer vrouwen thuis willen bevallen dan daadwerkelijk gebeurt. Er zijn allerlei medische indicaties voor een ziekenhuisbevalling bijgekomen. Dat is voor de veiligheid goed. Wij pleiten er wel voor niet alleen naar het advies van de zorgverlener te kijken. Ga uit van de wens van de vrouw. Wat wil zij en wat is voor haar de beste plek om te bevallen?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.