© rr

Daarom trekt ‘vluchtende Vlaming’ massaal naar Hongarije

Het is een nieuwe term: de vluchtende Vlaming. Mensen die hun thuis definitief achterlaten en in het buitenland gaan wonen. Zoals we maandag in onze krant al meldden, blijkt vooral Hongarije een populaire bestemming: rustig, redelijk klimaat én spotgoedkoop. En nog een belangrijke drijfveer: “Het leven hier is te hard geworden. Daar zijn de mensen nog vriendelijk tegen elkaar.”

mtm

“We gingen altijd op vakantie naar Hongarije en hebben altijd tegen elkaar gezegd dat als we hier iets naar onze goesting vonden, dat we hier dan onze oude dag zouden doorbrengen”, zegt de 57-jarige Lydie Poket uit Meerhout. Twee jaar geleden was het dan zover: zij en haar man kochten een woning in Jaszkarajenö, een dorpje in het centrum van het land met nog geen 3.000 inwoners. Voor amper 5.000 euro. “En perfect bewoonbaar, hé.” Nu wachten ze tot “de jongste” het nest verlaten heeft om definitief te verhuizen.

© *

“Nederlands op restaurant”

In totaal wonen er al ongeveer tien Belgische gezinnen in het Hongaarse dorp. Ook Lydie’s zoon Yannick heeft er al een eigendom. “Toen we hier vorig jaar een bezoekje brachten aan het enige restaurant in het dorp, zat het vol met Belgen en Nederlanders. Er werd toen Nederlands gesproken.”

© *

Waarom ze België achterlaten? “Hongarije heeft een droog klimaat, de zomers duren hier langer... Maar vooral: hier heb je geen stress meer. Hier kan je in alle rust oud worden. De mensen helpen elkaar hier ook nog.”

De voornaamste hindernis vormt de taal. “We spreken geen Hongaars, neen. Maar de mensen hier doen echt hun best, soms zelfs met handen en voeten. We worden niet anders behandeld, maar worden echt geaccepteerd.”

Hoe enthousiast Lydie ook is over Hongarije, ze waarschuwt ook. Want door de toenemende populariteit van het land, duiken ook mensen op die gebakken lucht verkopen, die huizen aanbieden die niet bestaan. “Koop van Hongaren of bij erkende vastgoedbedrijven”, raadt ze geïnteresseerden aan.

© *

“Leven is hier te hard geworden”

Hetzelfde verhaal weerklinkt bij Johan Jaques, een 60-jarige man uit Blankenberge die volgende maand definitief naar Bulgarije verhuist. Hij kocht voor 6.000 euro een huis in het 400 inwoners tellende Rogozen, in het noordwesten van het land. “Hier in België is het te druk en zijn de kosten veel te hoog voor een gepensioneerde”, zegt hij. “Het leven is hier te hard geworden, de mensen zijn te hard voor elkaar. In Bulgarije is dat het tegenovergestelde: er is hier nog heel veel ruimte en iedereen helpt iedereen hier. Dat is ook de reden waarom zowat alle 90- en 100-jarigen hier nog thuis wonen.”

Op dit moment wordt de woning van Johan en zijn vrouw nog gerenoveerd. “De buitenkant blijft authentiek, de hele binnenkant wordt vernieuwd, wordt modern. Totale kostprijs: 40.000 euro. Met dat geld ben je hier in België niet veel meer, hé.”

© *

Papierwerk

Hoewel het als vluchteling doorgaans bijna onmogelijk is om asiel te krijgen in landen als Hongarije en Bulgarije, gaat het als Belg “supervlot”, aldus Johan Jaques. “Vier dagen nadat we een prijs hadden overeengekomen met de verkoper, kregen we de akte al van de notaris. Binnenkort moeten we ons dan nog officieel laten inschrijven, maar ook dat kost bijna niets en is na een dag al in orde. Eerst de emigratie regelen en dan ons voertuig laten inschrijven. Dat laatste duurt vreemd genoeg iets langer, omdat ze hier heel grondig onderzoeken of het niet om een gestolen wagen gaat.”

Geen belasting op pensioen

Je moet gewoon kunnen aantonen dat je een eigen bron van inkomsten hebt, zegt Evert Brons van Authentic Hongaars. Het Nederlandse vastgoedkantoor verkocht de voorbije twee jaar meer dan twintig woningen aan Belgische gezinnen. “Vooral aan gepensioneerden dan, maar dat is ook logisch”, aldus Brons. “Omdat je in Hongarije geen belastingen moet betalen op je pensioen.” Een niet te verwaarlozen extraatje, weet ook Johan Jaques. “Zeker als je weet dat een Belgisch pensioen ongeveer tien keer het Hongaarse minimuminkomen bedraagt.”

Veiligheidsgevoel

Moeten die “rijke Belgen” dan niet vrezen voor hun veiligheid in een relatief arm land? “We hebben ons hier op nog geen enkel moment onveilig gevoeld”, aldus Lydie. “Je moet hier natuurlijk niet als rijke gaan leven, hé. Maar op z’n Hongaars. Dan accepteren ze je meteen. Meer nog: ze zijn hier enorm hulpvaardig: onlangs stonden we in panne met onze wagen: de alternator was kapot. Een garagist uit de buurt heeft dan dag en nacht gewerkt om ons te helpen. Voor minder dan 300 euro, voor iets wat in België al snel 1.000 euro kost.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer