Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politie, recht en criminaliteit

100.000 Zuid-Soedanezen lijden onder “hongersnood van menselijke hand”

De regering van Zuid-Soedan heeft in twee provincies van het land de hongersnood uitgeroepen. Sinds 2013 is het land in een burgeroorlog, de laatste maanden heftiger dan ooit. Door de oorlog hebben veel mensen maar beperkt toegang tot voedsel. De VN beschuldigt de regering ervan de voedselcrisis te veroorzaken. Ook elders in Oost-Afrika levert aanhoudende droogte problemen op.
Volgens de Zuid-Soedanese regering zijn 100.000 mensen in acute hongersnood en is de kans groot dat nog eens een miljoen burgers zouden verhongeren.
Siegfried Modola / Reuters
De helft van de inwoners van Zuid-Soedan, 5,5 miljoen mensen, zit in voedselonzekerheid en is "de komende maanden in levensgevaar".
Siegfried Modola / Reuters
Het is voor het eerst sinds 2011 dat een land weer een hongersnood heeft uitgeroepen. De definitie daarvan is dat mensen sterven door voedselgebrek.
Siegfried Modola / Reuters
Door aanhoudende droogte lijden volgens de Wereldvoedelorganisatie (WFP) van de VN op dit moment 11,2 miljoen mensen honger in de Hoorn van Afrika: Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti. Maar ook in Kenia (zuidelijker) en Zuid-Soedan is het een groot probleem.
Siegfried Modola / Reuters
Het olierijke en relatief vruchtbare Zuid-Soedan verkeert sinds 2013 in een burgeroorlog, waardoor meer dan 3 miljoen mensen binnen het land op de vlucht zijn gedreven.
Siegfried Modola / Reuters
Door oorlog en economische ontwrichting blijft de agrarische productie achter en kunnen voedsel en hulpgoederen in Zuid-Soedan moeilijk worden verdeeld.
Siegfried Modola / Reuters
Een vliegtuig van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dropt voedselpakketten, boven het dorpje Rubkuai in het noorden van Zuid-Soedan.
Siegfried Modola / Reuters
De Zuid-Soedanese bevolking had zwaar te lijden ten tijde van de bevrijdingsoorlog tegen Soedan: tussen 1983 en 2005 vielen meer dan een miljoen doden.
Siegfried Modola / Reuters
De bevolking werd opnieuw slachtoffer toen in de jonge natie eind 2014 een burgeroorlog uitbrak tussen troepen van president Salva Kiir en zijn afgezette vicepresident Riëk Machar – met vermoedelijk tienduizenden doden.
Siegfried Modola / Reuters
De VN beschuldigt de regering ervan de voedselcrisis te veroorzaken. “Deze hongersnood komt van menselijke hand”, zegt Joyce Luma, hoofd van het World Food Program.
Siegfried Modola / Reuters
Volgens een anonieme medewerker van de VN hebben Zuid-Soedanese politici voedselhulp in strategische gebieden geblokkeerd of beperkt.
Siegfried Modola / Reuters