Tynaarlo maakt nieuwkomers wegwijs

Gelijkwaardigheid, vrijheid, solidariteit en meedoen. De gemeente Tynaarlo gaat nieuwkomers beter doordringen van deze Nederlandse kernwaarden.

Proef

Tynaarlo doet mee aan een proef die het ministerie van Sociale Zaken houdt met enkele gemeenten. Een aangenomen motie van de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Pieter Heerma (CDA) ligt hieraan ten grondslag. Beide parlementariërs vinden dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning beter doordrongen moeten worden van hoe we in Nederland met elkaar leven.

,,We hebben natuurlijk al veel langer de inburgeringscursussen’’, erkent woordvoerster Nicolette Vermeulen van de gemeente Tynaarlo. ,,Daar ligt het accent toch erg op de taal. Er kwam ook wel aan de orde hoe we in Nederland met elkaar leven, maar de proef van Sociale Zaken gaat daar veel dieper op in.’’

Vergoeding

De proef moet uitwijzen wat de beste manier is om betere resultaten te boeken met de inburgering. Andere gemeenten proberen hiertoe andere werkwijzes uit.

Tynaarlo gaat deelnemers werven in onder meer de Tussenvoorziening in Eelde, waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden voorbereid op het wonen in Nederland. De bedoeling is dat de circa 20 deelnemers koppels gaan vormen om het intensieve traject te doorlopen. Bij voorkeur zijn dat koppels van een man en een vrouw. De deelnemers krijgen een vergoeding van 240 euro per persoon, dit is bedoeld om reiskosten en dergelijke te betalen.