Sneker stennisschoppers trappen een balletje tegen de politie

Hangjongeren uit de Sneker wijk Sperkhem binden de strijd aan met politieagenten, buurtcoaches en jongerenwerkers. In een zaalvoetbaltoernooi trappen ze dinsdagmiddag een balletje tegen de hulpverleners. Burgemeester Hayo Apotheker doet de aftrap van de vriendschappelijke wedstrijd in de Schuttersveldhal in Sneek.

De jongeren zorgden anderhalf jaar geleden voor overlast bij de voetbalkooi in hun buurt. Om de jeugd aan te spreken op het hinderlijke gedrag en ze tot de orde te roepen, kwamen wijkcoaches en jongerenwerkers vaak buurten bij de hanggroep. Ze trapten ook wel eens een balletje mee.

Buurtgenoten blij

Het werkte aanstekelijk. De stennisschoppers werden fanatieke voetballers. De jongeren trainen nu wekelijks met elkaar op maandagavond. De buurt klaagt sindsdien niet meer.

Om de groep een sportief doel te geven werd het zaalvoetbaltoernooi opgezet. De jeugdteams bestaan uit jongens en meiden van 12 tot 18 jaar uit de wijken Sperkhem, Noorderhoek en Lemmerweg. In groepen van vier nemen ze het op tegen een team politieagenten, een clubje buurtcoaches en een groep handhavers van de gemeente.