Particulier mogelijk volledig buitenspel door kapverbod

Het kapverbod voor particulieren heeft vergaande gevolgen voor houtstokers. Staatsbosbeheer is zelf ook niet onverdeeld gelukkig.

Mensen die hout op stam kopen (zelf vellen, korten en afvoeren) van Staatsbosbeheer, zijn dit jaar nog gered. De natuurbeheerder maakt de klus zelf af, of huurt daarvoor professionals in, en particulieren hoeven het zonder extra kosten alleen nog maar op te halen. Of ze krijgen (een deel van) hun geld terug. Naar aanleiding van twee ernstige ongevallen bij het zagen van bomen, waarvan één met dodelijke afloop, doet Staatsbosbeheer de particuliere houtzager in de ban.

Na de winter

Maar hoe verder na deze winter? Het kapverbod kan betekenen dat particulieren volledig buitenspel komen te staan. Staatsbosbeheer, verreweg de grootste leverancier van kachelhout in het Noorden, kan ervoor kiezen de bomen zelf te vellen (of te laten doen door professionals), en in handzame stukken te verkopen aan particulieren. De prijs per kuub zal dan veel hoger uitpakken dan tot dusver het geval was bij verkoop ‘op stam’. Voor kacheleigenaren, die voor de winterse warmte voor een groot deel van hout afhankelijk zijn, is dit bepaald geen interessante optie.

Second best

Of de bomen worden door beroepskrachten geveld en ter plekke door gediplomeerde particulieren gekort en afgevoerd. Second best voor de particulier, maar deze optie is verre van interessant voor Staatsbosbeheer, zo leert een rondje langs de Drentse boswachterijen. Heel arbeidsintensief en dus duur om slechts her en der plukjes bomen te kappen in een groot bosgebied. En een heel gedoe om kopers te koppelen aan de gewenste portie hout. Als Staatsbosbeheer alles uitbesteedt aan professionele bosbouwbedrijven, dus kappen, korten, afvoeren en verkopen, kost dat de beheerder de minste tijd en energie. Daar staat tegenover dat de opbrengsten ook een stuk minder zijn en dat de particulier de hoofdprijs betaalt.

Kleinschalig natuurbeheer

Dat het er niet best uitziet voor particulieren, weet ook boswachter Evert Thomas. ,,Ik mag zelf ook geen kachelhout meer zagen. Zodra ik dat doe, ben ik een particulier en geldt ook voor mij het verbod.’’ Bovendien is hij het met collega’s elders in de provincie eens dat het verbod niet alleen ten koste gaat van de inkomsten, maar ook van het kleinschalige natuurbeheer. ,,Particulieren kunnen we inzetten op plekken waar het voor de grote bosbouwers niet lonend is.’’

Andere natuurbeheerders, zoals Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten, verkopen slechts op zeer kleine schaal hout op stam aan particulieren. ,,Wij zien geen reden om daar nu ineens mee te stoppen’’, zegt Teddy Bezuijen van Het Drentse Landschap.