Direct naar artikelinhoud

Het Binnenhof: 20 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Morgen stemt de Kamer over Vera Bergkamps Wietwet.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het belooft een boeiende laatste Kamerweek te worden: met op de agenda de wietteelt, de PGB-chaos en wederom Het Bonnetje.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Het Binnenhof: 20 februari
Beeld de Volkskrant

DE LAATSTE KAMERWEEK
Stemmen over wiet

Na vier jaar en vijf maanden neemt de huidige Tweede Kamer komende donderdagavond afscheid. Nadat voorzitter Arib de vergadering afhamert, gaat het verkiezingsreces in en blijven de Kamerbankjes een maand leeg. Een week na de stembusgang van 15 maart wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd.

Maar voor het zover is, staan er nog enkele interessante onderwerpen op de rol. Morgen na het Vragenuur stemt de Kamer over de Wietwet van D66. Het linker deel van het parlement wil het huidige gedoogbeleid verruilen voor overheidsregulering. Niet alleen de verkoop, maar ook de teelt zou onder toezicht van de overheid moeten komen te vallen, stelt de initiatiefwet van Kamerlid Vera Bergkamp.

Maar rechts van het midden overheerst de harde lijn in het drugsdebat: softdrugs zijn ook drugs, dat ga je als overheid niet faciliteren. Toch lijkt er in de Kamer, dankzij de calculerende steun van VNL, een krappe meerderheid voor reguleren. Voorlopig ligt de legale wiet overigens nog niet in de winkel, het voorstel komt pas na de verkiezingen in de Eerste Kamer. En daar stemmen partijen doorgaans in lijn met hun collegafracties in de Tweede Kamer, waardoor een meerderheid voorlopig niet in zicht komt.

Het linkerdeel van de Kamer wil wietteelt reguleren.Beeld anp

DE LAATSTE KAMERWEEK II
Pgb-perikelen

NRC Handelsblad presenteerde dit weekend het resultaat van anderhalf jaar onderzoek naar de pgb-chaos. Het persoonsgebonden budget groeide de afgelopen jaren uit tot hét hoofdpijndossier in de portefeuille van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn. Om fraude met het zorgbudget tegen te gaan besloot het kabinet om het pgb-systeem te veranderen. De Sociale Verzekeringsbank werd als  controlerende schakel tussen cliënt en zorgverlener geplaatst. Niet langer kregen pgb-gerechtigden het budget op de eigen rekening, per 2015 moesten ze hun zorgdeclaraties indienen bij de SVB. Vrijwel meteen liep het systeem vast. De SVB kon de hoeveelheid declaraties niet aan, zorgverleners kregen maanden niet uitbetaald. 

De Kamer debatteerde talloze keren met verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn. Hij overleefde een motie van wantrouwen mede doordat D66 op het laatste moment de oppositiemotie niet steunde. NRC onthulde dit weekend dat Van Rijn meer wist dan hij met de Kamer deelde. Al voor invoering van het zogeheten 'trekkingsrecht' zag het ministerie de problemen aankomen, toch werd het plan doorgezet, schrijft de krant.

Als het aan de oppositie ligt, moet Van Rijn zich deze week nog één keer verantwoorden in de Kamer. SP, CDA en D66 willen nogmaals antwoord op de vraag: heeft hij de Kamer volledig geïnformeerd? Wellicht hebben coalitiepartijen minder zin in dat debat. Het zal morgen bij de regelingen moeten blijken.

Staatssecretaris Van Rijn moet wellicht nog eenmaal zich verantwoorden voor de pgb-chaos.Beeld anp

DE LAATSTE KAMERWEEK III
Het Bonnetje

De hoofdpijn van premier Rutte werd de afgelopen jaren vooral veroorzaakt door de onthullingen van Nieuwsuur-journalist Bas Haan. Drie bewindslieden en een Kamervoorzitter sneuvelden in de bonnetjesaffaire. Het laatste slachtoffer was Ard van der Steur. Hij stapte eind januari op. Zodoende ontliep Rutte 'de rekening' die Haan in zijn boek presenteerde aan de premier.

Vorige week plakte Haan nog een staartje aan zijn boek. Nieuwsuur berichtte dat vier naaste medewerkers van de premier de concept-Kamerbrief met daarin de herinneringen van Teeven aan het bedrag van de deal hadden ingezien. Volgens Haan was Rutte zodoende op de hoogte van het bedrag, maar de premier blijft ontkennen. SP, D66 en GroenLinks hebben vragen gesteld en willen morgen voor het begin van de middag antwoord. Vraag nummer 8: 'Staat u nog steeds achter uw woorden dat het kabinet nooit bewust informatie heeft achtergehouden?'

Rutte neemt afscheid van Van der Steur.Beeld anp

OOK OP DE ROL
Oekraïneverdrag en jihadisten

Eveneens interessant deze week: morgenavond debatteert de Kamer over de annex van Rutte bij het Oekraïneverdrag. De premier meent dat hij met zijn bijlage recht doet aan de zorgen van de neestemmers. Een ruime Kamermeerderheid is dat met hem eens, maar Emile Roemer en Geert Wilders vinden dat lariekoek. Nee is toch nee?

Komende donderdag, op de laatste vergaderdag, spreekt de Kamer over het AIVD-rapport 'Terugkeerders in beeld'. Nu IS in Irak terrein verliest, zou een groeiend aantal jihadisten overwegen om terug te keren naar Nederland. Dit tot grote zorgen van de Kamer. In 2012 zei VVD-lijsttrekker Rutte nog dat hij Syriëgangers liever zag sneuvelen op het slagveld dan dat ze terugkwamen naar Nederland. Wat gaat zijn kabinet doen nu de meesten naar verwachting toch terugkeren?

Premier Rutte in Brussel.Beeld anp

HORK VAN DE DAG
Geert Wilders

Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van omroep BNR en mede-organisator van het RTL-Carrédebat, stuurde vandaag een allervriendelijkst briefje naar debatweigeraar Geert Wilders. De PVV-leider had zijn aanmelding gecanceld omdat RTL zijn broer heeft geïnterviewd. De omroep viel daarom volgens Wilders in de categorie 'lafhartig tuig'. 'Bye bye RTL', was zijn reactie. Maar ook BNR had daardoor het nakijken.

Dus nodigde Fröhlich Wilders per brief uit voor een kop koffie. 'Om te bespreken hoe wij (journalisten en Geert Wilders) op een goede manier met elkaar kunnen omgaan.' Daar had Wilders geen behoefte aan. Hij twitterde: 'Was ik niet duidelijk genoeg voor je? Je uitnodiging ligt al in de prullenbak. Ga iemand anders lastigvallen ok.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Geert 'Ga iemand anders lastigvallen ok' Wilders.Beeld anp