Direct naar artikelinhoud

Amsterdam blijft RIVM-advies over kunstgraskorrels volgen

De gemeente houdt vast aan het RIVM-onderzoek waaruit blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels veilig en verantwoord is.

Amsterdam blijft het RIVM-advies opvolgen.

Dat schrijft de gemeente maandag naar aanleiding van een uitzending van televisieprogramma Zembla vorige week woensdag.

In de tweede aflevering van 'Gevaarlijk Spel', waarvan de eerste in oktober 2016 voor de nodige maatschappelijke bezorgdheid zorgde, onderzoekt het programma of 'het boek over de gevaren van het kunstgrasrubber (...) dicht kan'.

Na de eerste uitzending, waarin experts de noodklok luidden over kunstgras bestrooid met rubberkorrels, meldden tientallen bezorgde sportclubs, ouders en stichtingen zich. In de laatste aflevering wordt gemeld dat er misschien toch gezondheidsrisico's aan de korrels kleven.

Opnieuw onrust
Na afloop van de tweede uitzending ontving de gemeente ongeruste geluiden van ouders. Daarom is opnieuw contact gezocht met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM, de KNVB en de GGD.

Omdat de geraadpleegde partijen van mening zijn dat er geen aanleiding is om het eerder gegeven advies bij te stellen, gaat Amsterdam ervan uit dat kunstgras bestrooid met rubbergraskorrels geen risico voor de volksgezondheid vormt.

Wel geeft de gemeente aan dat zorgen van ouders 'bijzonder serieus' genomen worden. Amsterdam is met experts op zoek naar een alternatief, zoals het natuurlijke product kurk. Vorig jaar november gaf wethouder Van der Burg al aan dat Amsterdam geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels krijgt, ongeacht het RIVM-advies.

Lees ook: Sceptische ouders zuigen rubberkorrels van voetbalveld [+]