Na week vol schandalen: Siegfried Bracke treedt af als fractieleider: "Mijn geloofwaardigheid is gesloopt"

Siegfried Bracke treedt af als fractieleider van de N-VA in Gent. Hij zal ook de partijlijst niet trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat heeft hij zonet bekendgemaakt op een persconferentie. Elke Sleurs stopt als staatssecretaris om kandidaat-burgemeester te worden in Gent.

mtm, bst, gn

Siegfried Bracke nam als eerste het woord tijdens de persconferentie maandagochtend. “Er is de voorbije dagen heel veel geschreven over mijn mandaat bij Telenet”, begon hij. “Veel daarvan leeft op gespannen voet met de waarheid. Zo dateert mijn laatste factuur voor Telenet van 2014, het jaar waarin ik Kamervoorzitter geworden ben. Als Kamervoorzitter heb ik dus geen euro meer bijverdiend. Meer nog: ik ben naar alle waarschijnlijkheid de eerste Kamervoorzitter die niet bijverdiende in de privé.”

"Naïef"

Dat hij daar, ondanks de aanzwellende kritiek, zelf niets over heeft gezegd, heeft volgens Bracke te maken met het respect voor de vertrouwelijkheidsclausule in zijn contract met Telenet. "Dat was misschien naïef", geeft Bracke nu toe. Zeker omdat SP.A-politicus Peter Vanvelthoven, die zelf in de adviesraad heeft gezeten, snel had laten verstaan dat die vergoeding 12.000 euro per jaar bedraagt, plus 2.000 euro per adviesraad.

Volgens partijvoorzitter De Wever spreken de private bijverdiensten van de voorgangers van Bracke als Kamervoorzitter "boekdelen". De voorgangers van Bracke als Kamervoorzitter zijn onder meer Patrick Dewael (Open VLD), André Flahaut (PS), Herman Van Rompuy (CD&V) en Herman De Croo (Open VLD).

LEES OOK. Siegfried Bracke (N-VA) stapt op bij Telenet nadat zijn vergoeding uitlekt

Bracke heeft naar eigen zeggen van het weekend gebruikgemaakt om na te denken over de toekomst van de partij en van zijn stad Gent. “Via framing en perceptie heeft men mijn geloofwaardigheid gesloopt”, aldus Bracke. “Het is erg moeilijk om je daartegen te verzetten, nog veel moeilijker om dat erna weer op te bouwen. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor mij in de gegeven omstandigheden onmogelijk is om nog lijsttrekker te zijn in Gent. Ik zal ook terugtreden als fractieleider in Gent.”

Elke Sleurs stopt als staatssecretaris

“Het is belangrijk dat Gent een gezicht heeft”, vervolgde Bracke. “Gent heeft nood aan verandering. Dat is misschien wel het understatement van het jaar. N-VA moet en kan die verandering brengen. Met een gezicht. En daarom heb ik gevraagd aan Elke (Sleurs, nvdr.) om mij op te volgen. Ik zal haar bijstaan in een ondersteunende rol.”

Elke Sleurs heeft de opdracht aanvaard en wordt daarmee voorlopig de enige vrouwelijke lijsttrekker in Gent. Ze liet op de persconferentie weten dat ze haar mandaat als staatssecretaris stopzet. Ze was verantwoordelijk voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Sleurs wil zich echter “volledig concentreren op Gent”. "Het was een moeilijke keuze, uiteraard", aldus Sleurs. "Maar de liefde voor Gent, waar ik ben geboren en opgegroeid, is sterker. Daar ligt mijn hart."

LEES OOK. De vrouw die de nieuwe burgemeester van Gent wil worden

"Veel lef"

De N-VA moet nu dus op zoek naar een vervanger. "Wie dat wordt, zullen we beslissen op de partijraad", zei partijvoorzitter Bart De Wever op de persconferentie. "De volgende vindt plaats op 11 maart, al kan het nog zijn dat we die vervroegen." De Wever voegde eraan toe dat de beslissing van Sleurs "veel lef" vergde.

De Wever gaf tijdens de persconferentie toe dat zijn partij "slechte dagen" heeft gekend. "Onze geloofwaardigheid is aangevallen. Het waren moeilijke dagen, ook voor Siegfried", klonk het. "In zo'n omstandigheden bestaat bij partijen soms de reflex om gewonden achter te laten en verder te gaan. We gaan dat niet doen. Siegfried heeft zelf een beslissing genomen voor Gent, een beslissing die ik ook begrijp."

EXCLUSIEF. We vroegen de Gentenaars of ze nog vertrouwen hebben in Bracke en Termont. Dit is het resultaat

© vtm

PubliPart

Siegfried Bracke kwam vorige week zwaar onder vuur te liggen na het losbarsten van de PubliPart-affaire. Daarin leken eerst de Gentse socialisten de boeman. Toen uitlekte dat de Gentse schepen Tom Balthazar (SP.A) royaal bijverdiende als bestuurslid van de vennootschap PubliPart, was Bracke de eerste om zwaar uit te halen naar “de graaicultuur” van de Gentse socialisten, die hij verweet even erg te zijn als de Luikse PS.

LEES OOK. Groen vraagt “echt signaal” van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter

Zijn uithaal naar de socialisten kwam echter als een boemerang terug in zijn gezicht nadat bleek dat hij als Kamervoorzitter niet alleen de best betaalde politicus van het land is, maar daarnaast ook nog bijklust als adviseur van het privébedrijf Telenet. Terwijl alle politieke partijen ineens pleitten voor totale openheid over alle politieke mandaten en de bijhorende vergoedingen, bleef Bracke weigeren om te vertellen hoeveel hij kreeg als adviseur van Telenet.

Het was de Gentse burgemeester Daniel Termont die in een druk bijgewoonde speciale gemeenteraad openbaar maakte dat het om 12.000 euro ging en in Brackes gezicht slingerde dat “hij godverdoeme hetzelfde deed als wat hij de socialisten verweet”. Nog geen twee uur later zag Bracke zich verplicht om zijn ontslag als adviseur van Telenet in te dienen.

LEES OOK. “Wat Bracke doet, maakt de politiek kapot”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen