Direct naar artikelinhoud

Zeker honderd ontslagen na deelname aan betoging tegen Trump onder werktijd

Zeker honderd Amerikanen zijn ontslagen nadat zij donderdag niet naar hun werk waren gekomen vanwege de 'Day Without Immigrants'. Hun werkgevers konden niet waarderen dat zij liever de straat opgingen om te demonstreren tegen Trumps immigratiebeleid dan te komen werken.

Nickel Diner in New York ging wel dicht op de Day Without Immigrants.Beeld afp

Overal in de Verenigde Staten werden donderdag protestmarsen gehouden om duidelijk te maken dat Amerika immigranten nodig heeft om de economie draaiende te houden. Veel restaurants en winkels sloten de deuren uit solidariteit met de betogers. Andere bedrijven toonden minder begrip voor het protest tegen president Trump. Ruim honderd betogers werden na de Day Without Immigrants op staande voet ontslagen.

De meeste ontslagen vielen in New York bij Ben's Kosher Delicatessen Restaurant. 25 medewerkers werden door de politie opgewacht toen zij vrijdag op hun werk verschenen. De meesten van hen werkten er illegaal en werden na jarenlange trouwe dienst op straat gezet.

Het etablissement heeft inmiddels in een verklaring laten weten dat 'slechts' 13 van de 21 stakers op staande voet zijn ontslagen. Het ging in alle gevallen om werknemers die dreigden met fysiek geweld tegen stakingsbrekers.

Werkverzuim

Een botenfabrikant in South Carolina zette 21 werknemers eruit, meldden lokale media. Op vrijdag kregen alle betogers een brief waarin stond dat zij zijn ontslagen wegens werkverzuim.

Een andere ontslagzaak was er bij schildersbedrijf Bradley Coatings in Tennessee. Daar werden achttien mensen ontslagen. Zij lieten hun baas vooraf weten mee te willen lopen met de protestmars, maar kregen donderdag te horen dat zij niet meer terug hoefden te komen. Een ex-werknemer die al jaren bij het schildersbedrijf werkte, vindt dit oneerlijk. 'Ze konden niet begrijpen dat het maar om één dag ging die we bovendien zouden compenseren op zondag. Ze gaven ons geen kans en zeiden simpelweg dat we waren ontslagen', zei hij tegen NewsChannel5. De directie van het schildersbedrijf, naar eigen zeggen voorstander van diversiteit, liet in een verklaring weten dat zij de werknemers vooraf heeft gewaarschuwd niet weg te blijven vanwege de protesten en zich daarom genoodzaakt voelt de daad bij het woord te voegen.

'A Day Without Immigrants'-betoging in Washington.Beeld afp

'Love you'

In Oklahoma werden twaalf medewerkers van een grillrestaurant ontslagen via een kort sms-bericht: 'Jij en je familie zijn ontslagen. Ik hoop dat je genoten hebt van je vrije dag, nu kun je nog meer van je vrije tijd genieten. Love you.' Restauranteigenaar Bill McNally tolereert niet dat zijn personeel niet komt opdagen zonder hem daarover in te lichten. Hij ging dezelfde dag nog op zoek naar nieuw personeel en zette donderdagavond een vacature online.

Er zijn ook tegenstrijdige berichten over de ontslagen. Zo zouden twee medewerkers van een kinderdagverblijf in Florida de laan zijn uitgestuurd omdat zij donderdag gingen protesteren. Het kinderdagverblijf bleef noodgedwongen dicht omdat te veel personeel afwezig was. De Mexicaanse medewerker Brenda Botello diende vrijdag, samen met drie andere collega's, haar ontslag in nadat ze hoorde dat twee collega's moesten vertrekken. De directie verklaarde tegenover NBC dat er niemand was ontslagen.

Op sociale media wordt sinds dit weekend opgeroepen bedrijven te boycotten die werknemers hebben ontslagen. 'Onthoud deze naam. Je wilt hier niet eten. I Don't Care Bar and Grill in Catoosa, Oklahoma.' Ook het schildersbedrijf in Tennessee was mikpunt van kritiek. '#BradleyCoatings heeft 18 medewerkers ontslagen wegens deelname aan #ADayWithoutImmigrants, koop geen producten meer van hen.' In hoeverre men daadwerkelijk gehoor geeft aan deze oproep is niet duidelijk. Op sociale media is namelijk ook steun voor de ontslagen aangezien sommige werkgevers van tevoren hadden gewaarschuwd voor ontslag.

Twitter bericht wordt geladen...