Direct naar artikelinhoud

Bedreigde agenten 'DH01' en 'DH02' in zaak Mitch Henriquez blijven anoniem

De vervolging van de twee agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez in de zomer van 2015 in Den Haag begint zoals gepland in april. De rechtbank wil niet wachten tot duidelijk is of nog drie agenten moeten worden vervolgd. Maandag werden de twee zwaar bedreigde agenten 'DH01' en 'DH02' tijdens de regiezitting afgeschermd voor het publiek en besloot de rechter hun identiteit ook tijdens de rest van het proces geheim te houden.

De familie van Mitch Henriquez, september 2016.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie besloot eerder alleen deze twee agenten te vervolgen. De zitting maandag is ter voorbereiding op het inhoudelijke proces tegen het tweetal.

De nabestaanden van Henriquez willen dat in totaal vijf agenten worden vervolgd en dat hun zaken in een keer worden behandeld. In dit scenario moet worden gewacht tot het Hof van de Haagse rechtbank half maart heeft besloten de drie andere agenten al dan niet alsnog te vervolgen.

Ernstig bedreigd

De twee agenten verzetten zich hiertegen, omdat dit de zaak zou vertragen. Hier voelen zij niet voor, omdat zij ernstig zijn bedreigd en vrezen voor hun veiligheid. Mede daarom is de zitting maandag niet in de Haagse vestiging van de rechtbank, maar in de extra beveiligde vestiging in Badhoevedorp, vlak bij Schiphol.

Tijdens hun rechtszaak zijn ze grotendeels afgeschermd. Ze zitten achter geblindeerd glas in een aparte ruimte met nog een extra kamerscherm ervoor. Hun stemmen worden vervormd.

'Normoverschrijdend' geweld

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed een dag na zijn aanhouding op een Haags muziekfestival in de zomer van 2015 als gevolg van politiegeweld, bleek later uit sectie. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had en verzette zich hevig toen hij opgepakt werd.

Bij zijn aanhouding is vervolgens 'normoverschrijdend' geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam hij te overlijden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 6 april en gaat vijf dagen duren. De rechtbank verwacht uitspraak te doen op 9 mei.

De zaak-Henriquez:

Wat gebeurde er precies met Mitch Henriquez?
Dat Mitch Henriquez tegen de politie zei dat hij een wapen had, lijdt geen twijfel. Maar hij bedoelde iets anders. Wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
http://www.volkskrant.nl/binnenland/wat-gebeurde-er-precies-met-mitch-henriquez~a4094155/
'Onderlinge afstemming ontbrak, niemand had het overzicht'
http://www.volkskrant.nl/binnenland/wat-gebeurde-er-precies-met-mitch-henriquez~a4094155/Het optreden van vijf agenten tijdens de fatale arrestatie van Mitch Henriquez was 'te hard, te veel en te ongecoördineerd'. Dat concludeert politiechef Paul van Musscher na een uitvoerig intern onderzoek.

Korpschef beloofde verdachte agenten niet te ontslaan in zaak-Henriquez
Voormalig korpschef Gerard Bouman heeft de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez de garantie gegeven dat ze niet zouden worden ontslagen. De 'blauwe baas' draaide bovendien de gevolgen van het besluit om het vijftal buiten functie te stellen, terug.http://www.volkskrant.nl/binnenland/twee-agenten-mogen-een-jaar-de-straat-niet-op-na-dood-henriquez~a4434675/