E3 Harelbeke stelt nieuwe affiche voor: “Niet voor paprenners”

E3 Harelbeke heeft vandaag de nieuwe banner voorgesteld en pakt deze keer niet uit met een blote vrouw, maar met een jongen met een tattoo. De E3 heeft een geschiedenis met spraakmakende banners. Twee jaar geleden werd klacht ingediend wegens seksisme, waarop de affiche werd weggehaald. Hieronder nog eens een overzicht van de pronkstukken van de E3 Harelbeke.

gco

De E3 Harelbeke heeft zopas haar banner voorgesteld. Dit jaar werd gekozen voor een halfnaakte jongen die zich schijnbaar klaar lijkt te maken voor de strijd. Daarmee houdt de E3 het bij een brave, maar ludieke banner voor de 60ste editie. Er werd ook een filmpje gemaakt ter promotie van de jubileumeditie.

Rock and roll van het Belgische wielrennen

“Onze koers is dit jaar 60 jaar jong. Wij zijn als organisatie steeds blijven geloven in onze eigen kracht en hebben nooit toenadering gezocht tot ‘derden’. De E3 Harelbeke heeft zijn rebelse karakter blijven behouden, wij zijn nog steeds de echte pure rock and roll van het Belgische wielrennen”, gaf woordvoerder Jacques Coussens mee.

“Wij kozen voor onze banner ditmaal de afbeelding van een jongetje die een blauwe pamper draagt met het opschrift E3 Harelbeke. Op zijn lichaam staan tal van tatoeages waaronder die met de opschriften ‘Mommy’s Rebel’ en ook ‘niet voor papcoureurs’. Want wie de E3 Harelbeke wint is geen simpele renner. Na de problemen met een vroegere banner denk ik dat we ditmaal een schattig iets hebben gekozen”, lachte Coussens.

© E3 Harelbeke

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De banners van de E3 Harelbeke werden vaak verweten seksistisch te zijn. Veel mensen kunnen ermee lachen, maar toch stoten de affiches ook sommigen tegen de borst. De organisatie van de koers blinkt uit in originaliteit om de koers aan te kondigen. Een overzicht van de vorige affiches.

2009: vrouw naakt op de fiets

© E3 Harelbeke

In 2009 was het de eerste keer dat de banner van de E3 overal over de tongen ging. Toen zat Joke Eeckhout - zus van ex-wielrenner Niko Eeckhout - voorovergebogen, breed uitgespannen en vooral volledig naakt op een fiets. Joke Eeckhout is de zus van ex-wielrenner Niko Eeckhout en zat in het organisatiecomité van de E3. “Ik met mijn grote mond altijd. Ik zou beter eerst eens nadenken voor ik zoiets doe”, was haar reactie. De affiche begon als een grap. “Ze zochten een opvallende affiche waarover gesproken zou worden. Plots vroegen ze me tussen pot en pint of ik dat niet zou doen. Ik zei van wel. Voor ik het wist, zat ik naakt op de fiets.”

Lees meer: ‘Het is geen échte erotiek hé’

2010: braafste affiche

© E3 Harelbeke

Na hun gewaagde keuze van het jaar voordien besloten de mensen van de E3 om het in 2010 opvallend braaf te houden. Harelbeke blijft een typisch West-Vlaams gehucht met koeien en velden. Daarnaast valt er ook een voorjaarsklassieker te beleven. De organisatie bracht dit vakkundig samen op hun affiche.

2011 : opnieuw naakt

© E3 Harelbeke.

Een jaar later pakten de mensen van de E3 weer groots uit op hun affiche en toonden ze dat ze opnieuw niet vies waren van wat vrouwelijk naakt. Gaelle Garcia Diaz prijkt in volle glorie op de affiche terwijl de renners de hellingen van haar lichaam proberen te bedwingen. Een metafoor voor de beklimmingen in de E3.

2012: Germaine is er klaar voor

Een jaar later pakte de E3 het nog ludieker aan door een wel erg ongewone miss op de affiche te plaatsen. Germaine mocht op de dag van de koers ook de bloemen uitreiken aan Tom Boonen.

© Photo News

2013: kinderlijk braaf

© E3 Harelbeke

In 2013 hield de E3 het weer kinderlijk braaf met wat kleutertjes op kinderfietsjes. De Belgische kampioen stelt Boonen voor, terwijl de andere Cancellara is.

2014: fiets van vrouwenlichamen

© E3 Harelbeke.

Op de affiche van 2014 vormen weer enkele vrouwen een menselijke fiets. De wielen werden uitgebeeld door twee bekende Vlamingen: ex-Miss België Annelien Coorevits en Femke Herygers, dochter van Paul Herygers.

2015: billenknijper

© E3 Harelbeke.

In 2015 pakte de E3 Harelbeke uit met een banner die in het geheugen gegrift staat. Het was een vette knipoog naar Peter Sagan die in 2013 op het podium van de Ronde van Vlaanderen in de billen had geknepen van bloemenmeisje Maja Leye. De feministes schreeuwden moord en brand bij het zien van de affiche. Zelfs de Amerikaanse nieuwszender CNN vroeg zich af ‘wat in een vrouw haar kont knijpen met sport te maken had’. De organisatie werd seksisme verweten en na enkele klachten werd de affiche uiteindelijk niet meer gebruikt.

Lees meer: Grijpgrage handen op wieleraffiche ‘seksistisch en vernederend’

© Photo News

2016: Pater Opbrouck

© E3 Harelbeke.

Na de knaller van het jaar voordien waren de verwachtingen hooggespannen, maar de organisatie van de E3 durfde niet opnieuw met een seksistische banner te komen en besloot braver dan braaf te gaan. Wim Opbrouck werd als pater afgebeeld.