Direct naar artikelinhoud

Slachtoffers Tristan van der V. stellen ouders aansprakelijk en willen schadevergoeding

Dertien slachtoffers van Tristan van der V., de man die in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn willekeurige passanten beschoot, stellen zijn ouders aansprakelijk voor de schade die hun zoon heeft aangericht. Zij waren op de hoogte van zijn mentale gesteldheid en hadden volgens de slachtoffers nadrukkelijker aan de bel moeten trekken over zijn wapenbezit.

Hulpverleners halen in 2001 een slachtoffer uit winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.Beeld ANP

De bodemprocedure, die op 6 maart dient in de rechtbank in Den Haag, is niet de eerste civiele zaak van slachtoffers en nabestaanden in hun strijd om genoegdoening. In 2015 oordeelde de Haagse rechtbank al dat de politie niet aansprakelijk is voor de daad van Van der V., hoewel agenten fouten hebben gemaakt bij het verstrekken van zijn wapenvergunning in 2008. Het hoger beroep loopt nog.

In het winkelcentrum De Ridderhof schoot Tristan van der V. op 9 april 2011 zes mensen dood, zestien omstanders raakten gewond. Van der V. pleegde vervolgens ter plekke zelfmoord. In de nasleep verklaarden de ouders van de destijds 24-jarige Tristan te 'hebben geworsteld met het feit dat hij psychische problemen had en tegelijkertijd in het bezit was van een wapen', staat in het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in september 2011 deed naar de schietpartij. De ouders kaartten het wapenbezit van hun 'depressieve' zoon destijds aan bij de GGD, maar stapten niet naar de politie uit angst dat er 'tussen hen en hun zoon een verwijdering zou optreden'.

'Ze wisten niet dat hij dit van plan was'

Advocaat Peter Knijp zegt namens de ouders van Van der V. dat zij inderdaad wisten van zijn psychische problematiek, maar niet wisten dat hij dit van plan was. 'Hadden ze het wel geweten, dan hadden ze uiteraard meer actie ondernomen.' Een klein deel van de slachtoffers vindt dit onvoldoende en houdt de ouders aansprakelijk. Ze willen een, in de dagvaarding niet nader genoemde, schadevergoeding.

Letselschadespecialist Orlando Kadir, die tientallen andere nabestaanden en slachtoffers van Van der V. bijstaat in de zaak tegen de politie, distantieert zich van deze groep slachtoffers. Hij zet vraagtekens bij de motieven van hun advocaat Lionel Lalji, die na een reeks civiele getuigenverhoren met betrokkenen vorig jaar besloot de ouders aansprakelijk te stellen. 'Zij hebben fouten gemaakt, maar dit is een kansloze zaak', zegt Kadir. 'Hun advocaat Lalji moet dit ook inzien.'

Lalji is niet onomstreden. In 2013 raakte hij vanwege een vergelijkbare zaak in opspraak en werd door het Hof van Discipline voorwaardelijk voor drie maanden geschorst. Hij had twee slachtoffers van de Bijlmerramp aan het lijntje gehouden over van hun zaak, terwijl hun vordering al was verjaard. De advocaat was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

De ouders hebben fouten gemaakt, maar dit is een kansloze zaak
Letselschadespecialist Orlando Kadir

Na de inhoudelijke behandeling van de zaak op 6 maart neemt de rechtbank minstens zes weken de tijd om te beslissen of aansprakelijkheid kan worden vastgesteld, en als dat het geval is, voor welk bedrag. Voor beide partijen is na de uitspraak hoger beroep mogelijk.