Stoppen we daarom beter met kauwgom eten?

© Shutterstock

Het eten van kauwgom blijkt nare gevolgen te hebben, meer bepaald voor de darmen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Ook brood en andere voedingswaren die titaandioxide of E171 bevatten, maken dat schadelijke bacteriën de ingewanden makkelijker binnenkomen.

flb

Uit een onderzoek van de Binghamton University uit New York blijkt dat consumptie van titaandioxide of E171 schadelijke gevolgen kan hebben voor de darmen. De witte kleurstof is onder andere terug te vinden in kauwgom, maar soms ook in brood en andere voedingswaren. Langdurige blootstelling aan het additief kan ervoor zorgen dat het lichaam vatbaarder wordt voor infecties omdat het celstructuren in de darmen afbreekt en daardoor schadelijke bacteriën meer vrij spel krijgen. Bovendien maakt het dat de voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden.

"Titaandioxide is een vaak gebruikt additief en heel wat mensen hebben het dan ook langdurig geconsumeerd", zegt professor en co-auteur Gretchen Mahler. "Je vindt het terug in verf, papier en plastic, maar ook in chocolade om het een zachte textuur te geven, in donuts voor kleur of in magere melk om het er beter te doen uitzien. Als je titaandioxide wilt vermijden, dan eet je best geen verwerkte voeding meer en in het bijzonder snoep want daar vind je heel wat nanodeeltjes in terug."

Goedaardige tumoren

De nieuwe studie bevestigt eerder Frans onderzoek waarin al werd aangetoond dat regelmatige inname van dosissen E171 leidt tot ontwikkeling van goedaardige tumoren in de darmen van 40 procent van de dieren die het toegediend kregen. Naar aanleiding van dat onderzoek heeft de Franse overheid al stappen ondernomen om te bekijken of het eventueel verboden moet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer