Direct naar artikelinhoud

Stormloop bij 'kantine' die van Michelin per ongeluk een ster kreeg

Bar-brasserie Le Bouche à Oreille in Bourges is zo'n sympathieke 'kantine' waar je voor 12,50 euro een boeuf bourguignon of een kabeljauwfilet met paprikasaus kunt bestellen, inclusief een kwart liter wijn. Eenvoudige meubels op een plavuizen vloer, populair bij loodgieters, elektriciens en andere werklieden uit de omgeving. Le Bouche à Oreille betekent mond-tot-mondreclame, maar vorige week kreeg de bar opeens een heel andere vorm van publiciteit: hij kreeg per ongeluk een ster van Michelin.

Het interieur van Le Bouche à Oreille.Beeld Le bouche à oreille

Le Bouche à Oreille werd meteen overlopen door nieuwe klanten, gevolgd door de media. Wie wil er geen sterrenmenu voor 12,50 euro proberen? Patronne Véronique was uitgeput, vertelde ze aan Le Parisien. 'Ik heb nieuwe klanten die een tafel voor drie of vier reserveren, maar ook mijn vaste klanten', zei ze. Alle schotels zijn goed en huisgemaakt, verzekerde ze, maar een ster vond ze toch ook te veel eer.

De oorzaak van de plotselinge toeloop was een fout van Michelin, dat op zijn site de nieuwe sterren voor 2017 bekend had gemaakt. Daarbij ging een ster naar Le Bouche à Oreille in Bourges die eigenlijk bedoeld was voor een gelijknamig restaurant in Boutervilliers, 180 kilometer verderop in de regio Parijs. Wel een echt sterrenrestaurant, waar voor 48 euro een menu wordt geserveerd van flan van kreeft, tête de veau en peer met krokante chocolade, inclusief een glas champagne. Beide restaurants hebben niet alleen dezelfde naam, maar zijn ook allebei gevestigd aan de Route de la Chapelle.

'Een technische fout', zei directeur Claire Dorland-Clauzel van Michelin. De vergissing werd alleen gemaakt op de site, niet op de app en ook niet in de papieren gastronomische bijbel. Michelin heeft zijn excuses aangeboden aan beide restaurants, maar die kunnen er niet mee zitten. De bescheiden patronne Véronique heeft goed verdiend aan de fout van Michelin, terwijl sterrenchef Aymeric Dreux blij was met een beetje extra publiciteit voor zijn zaak.

   Lees ook: De rol van de restaurantgids van Michelin verandert. Voor een groeiende groep uit-eters is het niet meer de Bijbel, en menig chef-kok is een ster liever kwijt dan rijk. Heeft de Rode Gids nog toekomst? Een analyse van culinairredacteur Mac van Dinther. (+)

Le Bouche à OreilleBeeld Le bouche à oreille