Direct naar artikelinhoud

Wat de leek moet weten over de mislukte overname van Unilever

Het was een kort overnamegevecht: het Amerikaanse Kraft Heinz zat dit weekend achter het Nederlands-Britse Unilever aan, terwijl de bedrijfstop van Unilever dit niet zag zitten. Waarom wil het Heinz de consumentenreus overnemen en hoe werkt zo'n vijandige overname? Vier vragen voor de leek.

De productielijn van Calvé Pindakaas in Rotterdam, een product van Unilever.Beeld anp

Waarom wilde Kraft Heinz Unilever overnemen?

Kraft Heinz denkt dat het met Unilever meer winst kan maken. Het zou kunnen profiteren van zogenoemde synergie-effecten door de voedingsmiddelendivisies met veel bekende merkartikelen van beide bedrijven samen te voegen. Dan staat het sterker tegenover de supermarkten en onlinewinkels. Daarnaast kan op de kosten van bijvoorbeeld marketing of distributie worden bezuinigd. Ook vindt Kraft Heinz dat Unilever te veel vet op de botten heeft - kosten maakt die niet noodzakelijk zijn. Door die te schrappen, en dat gaat meestal gepaard met minder personeel, kan de winst worden verhoogd. Aandeelhouders worden daarvoor beloond met meer koerswinst en dividend.

Hoe kan het veel kleinere Kraft Heinz überhaupt achter Unilever aan zitten?

Dat komt heel vaak voor. Kleine investeerders kunnen veel geld lenen om grotere bedrijven over te nemen indien die een goed plan hebben waarmee ze kunnen aantonen dat het op lange termijn geld oplevert. Kraft Heinz kan dan geld lenen bij banken. Dit wordt een leverage buy-out (een uitkoop door middel van het maken van schulden) genoemd. Op dit moment is geld lenen voor deze transacties door de lage rente heel goedkoop.

Daarnaast was Kraft Heinz van plan een deel van de overnamesom in eigen aandelen te betalen, waardoor maar 60 procent van het bedrag van 134 miljard in cash hoefde te worden voldaan. En ten slotte zou Kraft Heinz, mogelijk nadat Unilever is verkocht, divisies kunnen verkopen waarvoor het geen belangstelling heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor de divisies Persoonlijke Verzorging (merken als Prodent, Axe, Dove en Andrelon) en Huishoudelijke Verzorging (Omo, Biotex, Andy, Sunil). Daar zouden ze weer vele tientallen miljarden mee kunnen terugverdienen.

Wat is een vijandige overname?

Een overname tegen de wil van het management. Dat wil zelfstandig blijven. Maar zoals bekend maken bij beursgenoteerde bedrijven de aandeelhouders uiteindelijk de dienst uit. Zij hebben de macht. En als een meerderheid van de aandeelhouders overstag gaat, kan het bedrijfsbestuur die niet tegenhouden. Via allerlei ingenieuze constructies, zogenoemde beschermingsmaatregelen, kan het zittende bestuur een vijandige overnamekandidaat het wel heel moeilijk maken. Zo hebben besturen soms het recht grote hoeveelheden aandelen te plaatsen bij bevriende stichtingen.

De vijandige overname is geen nieuw verschijnsel. Het is even oud als de beurs zelf. Meer dan honderd jaar geleden probeerde het Amerikaanse Standard Oil van de familie Rockefeller al het Nederlands-Britse Shell over te nemen. Dat kon toen nog tijdig een verdedigingslinie optrekken. Dat lukte ABN Amro in 2007 niet toen een bankentrio (Fortis, RBS en Santander) besloot een bod uit te brengen en het management onder leiding van Rijkman Groenink daar niet mee wilde instemmen. ABN Amro had zich toen niet goed beschermd. Nu is dat wel gedaan.

Lees ook:

Heinz trekt overnamebod van 134 miljard op Unilever in
Het Amerikaanse concern Kraft Heinz heeft zondagavond het bod op Unilever ingetrokken. Hiermee is het kortste overnamegevecht in de geschiedenis van het bedrijfsleven al na drie dagen voorbij.

Wat kan Unilever de komende jaren verwachten?

Unilever zal onder grotere druk komen aandeelhouders op hun wenken te bedienen. Zij zijn verlekkerd door de stijging van de beurskoers nadat het bod is uitgebracht. En ze willen dat het bestuur een geste doet nu het niet doorgaat en de koers weer terugvalt. Unilever zou onder druk kunnen komen te staan de winstgevendheid sneller te verhogen of geld te gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen, waardoor de koers ook stijgt. Ook andere mogelijke kandidaten voor een overnamebod zouden kunnen opduiken, zoals Procter & Gamble of Nestlé. Dit zou Unilever onder druk kunnen zetten het bedrijf voortijdig op te splitsen. Maar het management kan ook de verdedigingslinie tegen vijandige overnames versterken.