Direct naar artikelinhoud
media

John de Mol zet bod op Telegraaf Media Groep door, maar overtreft Mediahuis niet

2011-09-20 16:28:28 BUSSUM - The voice of Holland producer John de Mol tijdens de perspresentatie dinsdag van het programma The Voice of Holland. ANP KIPPA MARCEL ANTONISSE

John de Mols mediabedrijf Talpa zet zijn overnamebod op de Telegraaf Media Groep (TMG) door. Het Nederlandse bedrijf handhaaft zijn bod van 5,90 euro per aandeel, zo maakte het vanochtend bekend. De beste kaarten lijken echter in handen van het Belgische Mediahuis, dat gisteren zijn bod verhoogde voor de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland.

De aankondiging van Talpa volgt kort op de verhoging van het overnamebod van Mediahuis en VP Exploitatie, van 5,25 euro naar 5,90 euro per aandeel. VP is het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek, sinds jaar en dag grootaandeelhouder van TMG. Samen hebben Mediahuis en VP Exploitatie inmiddels 60 procent van de aandelen in TMG weten te verwerven, terwijl Talpa 20 procent in handen heeft.

Uit de verklaring van Talpa blijkt dat De Mol zijn bod niet intrekt, maar ook niet verhoogd. Hij "beraadt zich" op een hoger bod. Zo'n hoger bod om Mediahuis weer te overtreffen kan dus alsnog, maar het is de vraag of het zover komt.

De Mol bezit eenderde van de aandelen in het televisiebedrijf SBS Nederland en heeft ook belangen in Talpa Radio, een joint venture met TMG waar Radio 538, Sky Radio, Veronica en Radio 10 toe behoren. Met TMG erbij wil hij een groot Nederlands mediabedrijf bouwen, met online, radio, televisie en print, de kranten.

Beste kaarten

Maar dat kan De Mol vergeten zonder de 41 procent van de familie Van Puijenbroek. De Van Puijenbroeks zeiden gisteren "definitief" de voorkeur te geven aan Mediahuis, omdat het Belgische bedrijf in de ogen van de Brabantse textielfamilie beter in staat zou zijn de neergang van De Telegraaf te kenteren. De betaalde oplage van de krant is gedaald van ruim 800.000 in 2001 naar onder de 400.000 vorig jaar.

Een nog hoger bod dan 5,90 euro per aandeel zullen Mediahuis en VP Exploitatie niet doen. "Het boekenonderzoek dat wij de afgelopen periode hebben gedaan rechtvaardigt onze nieuwe indicatieve prijs, maar geen hogere", zei bestuursvoorzitter Gert Ysebaert van Mediahuis dit weekend. Hij wil snel om de tafel met De Mol en sluit niet uit dat Talpa een belang in TMG zou kunnen behouden. Eerder wilden Mediahuis en VP minimaal 95 procent van de aandelen, om TMG van de beurs te halen.

Het behoud van zijn belang biedt De Mol een opening om Talpa's belangen in TMG - de radiotak, videoactiviteiten - veilig te stellen en mogelijk uit te breiden. De Mol leek het afgelopen weekeinde al vooruit te lopen op zo'n deal.

In een interview met de Telegraaf liet de mediamiljardair weten het overnamegevecht niet op de spits te willen drijven, mocht hij er niet uitkomen met de andere aandeelhouders zoals de Van Puijenbroeks. "Als er een patstelling ontstaat op aandeelhoudersniveau, dan zou ik na een tijdje mijn conclusies trekken", aldus De Mol. "Voornamelijk omdat het voor TGM een hele slechte zaak zou zijn. Je zou het bedrijf voor een hele tijd lamleggen."