Direct naar artikelinhoud

Defensieminister neemt afstand van Trump: VS zijn niet in Irak om 'olie in te pikken'

Het Amerikaanse leger is niet in Irak om 'iemands olie in te pikken'. Dat heeft minister van Defensie Jim Mattis maandag gezegd voordat hij in Bagdad arriveerde voor een onaangekondigd bezoek. Mattis nam daarmee afstand van een uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump.

Jim Mattis wordt bij zijn aankomst in Bagdad begroet door de Amerikaanse ambassadeur Douglas Silliman.Beeld ap

Trump had tijdens zijn campagne, maar ook vorige maand nog tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van de CIA, gesuggereerd dat de Verenigde Staten zich na de overwinning op Islamitische Staat (IS) de olie konden toe-eigenen in de gebieden die nu nog in handen zijn van de terreurgroep. 'De buit behoort toe aan de overwinnaar', had Trump gezegd.

De Amerikaanse minister van Defensie Mattis is maandag voor een niet in het openbaar aangekondigd bezoek in Irak aangekomen. Hij komt de voortzetting van de strijd tegen IS in Irak en Syrië bespreken, maar moet ook wantrouwen bij de Iraakse regering wegnemen over president Donald Trump.

Daarop vooruitlopend sprak hij tegen meegereisde journalisten verzoenende woorden. 'Ik denk dat wij allen hier en iedereen in Amerika over het algemeen hebben betaald voor ons gas en olie en ik weet zeker dat we dat in de toekomst blijven doen.'

Offensief Mosul

Zondagmorgen maakten de eerste Iraakse troepen de oversteek over de rivier de Tigris, die Mosul in tweeën deelt. Oost-Mosul is in januari na maandenlange gevechten al heroverd op IS. Nu is de strijd begonnen om West-Mosul op de andere rivieroever. Hier controleert de extremistische beweging nog steeds een immens stadsdeel met naar schatting 750 duizend inwoners. Lees hier het verslag van correspondent Ana van Es.

Herovering Mosul

Trump heeft het verslaan van IS een topprioriteit genoemd. Hij heeft Mattis en militaire leiders opdracht gegeven om daar een nieuw plan voor op te stellen. Onder meer de herovering van de Noord-Iraakse stad Mosul staat tijdens het bezoek van Mattis op de agenda.

Het leger begon zondag aan een langverwacht offensief om de westelijke helft van Mosul te heroveren op IS. Als het lukt om Mosul geheel in te nemen, verliest IS zijn grootste uitvalsbasis ter wereld.

Lees ook:

Hoe deze oud-militair - met oorlog in zijn bloed - zich ontpopt als Pentagonbaas
Wat kan de NAVO verwachten van de nieuwe Amerikaanse defensieminister? Lees hier het profiel van Jim Mattis.