Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Siegfried Bracke.

Siegfried Bracke treedt terug als lijsttrekker voor N-VA in Gent. Worden we beter in de psychiatrie? Vlaanderen dient vandaag nieuw belangenconflict in tegen de Brusselse geluidsnormen. Hoe de nieuwe vreemdelingenwet van Francken bijna onopgemerkt bleef. En The New York Times sabelt Trump neer: "Het Witte Huis wordt geleid door een stagiair." Dit is de lunchbreak.

In het nieuws

1. Siegfried Bracke treedt terug als lijsttrekker

Elke Sleurs en niet Siegfried Bracke wordt de Gentse lijsttrekker voor N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.Dat heeft het duo zonet samen met partijvoorzitter Bart De Wever bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Sleurs geeft daarom haar mandaat van staatssecretaris voor Gelijke Kansen op.

Twitter bericht wordt geladen...

2. Het Grote Psychiatrierapport

Zijn patiënten geholpen in de Vlaamse psychiatrie? Zijn de behandelingen die ze daar aangeboden krijgen wetenschappelijk onderbouwd? Het is een blinde vlek, toont onderzoek van De Morgen.

Het grote psychiatrierapport.

Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Bekijk hier alle verslagen.

Het verhaal van Micha Van der Meiren is een schrijnend voorbeeld van hoe het kan mislopen. Op haar dertiende komt ze voor het eerst met de psychiatrie in aanraking. Iets meer dan dertig jaar later is ze uitbehandeld. 

Micha Van der Meiren pleegde euthanasie.

3. Geen akkoord over geluidsnormen

De Vlaamse regering dient vandaag nog een nieuw belangenconflict in tegen de Brusselse geluidsnormen. Het Overlegcomité van vanmorgen leverde geen oplossing op. Door het belangenconflict wordt het zogenoemde "klotedossier" weer voor 60 dagen op de lange baan geschoven.

4. Nieuwe vreemdelingenwet

Aanvankelijk was er amper ophef, maar weken nadat hij goedgekeurd werd, wekt de nieuwe vreemdelingenwet beroering, bij Belgen met een migratieachtergrond, maar ook bij leden van de meerderheid. Nahima Lanjri (CD&V): "Ik ben hier echt ziek van geweest."

Studente en schrijfster Aya Sabi had een bitse Twitter-conversatie met staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over de omstreden wet en schreef deze brief. "Uw wet en uw gedrag op Twitter praten extreemrechtse gedachten voor veel mensen goed. Ik heb het aan den lijve ondervonden gisteravond."

In het nieuws

5. Managers Eandis verdienen meer dan premier

De top van Eandis, dat zeven intercommunales overspant, verdient per manager gemiddeld 457.000 euro bruto per jaar. Dat is een pak meer dan het plafond van 290.000 euro voor CEO's in overheidsbedrijven zoals de NMBS, en meer dan het loon van de eerste minister. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

6. "Witte Huis wordt geleid door stagiair"

In een vernietigend commentaar heeft de Amerikaanse krant The New York Times stevig uitgehaald naar het amateurisme van president Donald Trump. "Wat Amerika tot dusver te zien heeft gekregen, is een ondeugdelijk Witte Huis dat wordt geleid door een stagiair", hekelt de krant.

NYT-columnist Nicholas Kristof ziet Trump overigens niet snel vertrekken. "Het afzetten van Trump is een progressieve fantasie." (+)


Zelfs Moskou heeft het gehad met de onberekenbare president. De Russische media vinden het alvast tijd om de "liefdesaffaire met Trump te beëindigen". 

De Amerikaanse president Donald Trump. "Een stagiair", volgens The New York Times.

Aan het koffieapparaat

1. #TournéeMinéraleDagboek

Janne Vanhemmens over haar maand zonder alcohol. "Februari is dan wel de kortste maand, ze heeft nog steeds vier weekends."

Janne Vanhemmens.

2. U stond vorig jaar gemiddeld 21 uur in de file

Rijdt u met de wagen? Dan stond u vorig jaar gemiddeld 21 uur in de file. Dat blijkt uit de jaarlijkse Traffic Scorecard van het Amerikaanse Inrix, de internationale marktleider in realtimeverkeersinformatie. Ons land is daarmee goed voor een veertiende plaats in de Europese ranking, en behoort dus tot de middenmoot.

3. Eerste namen voor Pukkelpop

Houdt de festivalkoorts al hevig huis in uw lijf? Pukkelpop zorgt voor de gepaste remedie: een eerste lijst met namen hebben ze deze ochtend gelost. Van Amelie Lens tot The xx: wie wil dansen of sjansen, wordt de komende editie bediend.